Υπεροχή στο Αιγαίο - Δρομολογούνται εξελίξεις: Εισηγητικό ετοιμάζει η ΓΔΑΕΕ για τα Rafale



Καταιγιστικά είναι τα νεότερα για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας με αντικείμενο την απόκτηση μιας μοίρας Rafale για τη Πολεμική Αεροπορία με συνολικώς 18 ή 20 αεροσκάφη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σήμερα η ΓΔΑΕΕ ετοιμάζει το απαραίτητο εισηγητικό σημείωμα (Φύλο Ενημέρωσης Εισήγησης) προς τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο με θέμα την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών Rafale.

Η παραπάνω εξέλιξη δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο με στόχο το πρόγραμμα να λάβει τις ενδεδειγμένες θετικές εισηγήσεις από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του ΥΠΕΘΑ (Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) και ακολούθως από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ με απώτερο τελικό στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να μιλήσει και ο ΥΕΘΑ με τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας με θέμα την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που θα υπογραφεί όπως όλα δείχνουν στις 10 Σεπτεμβρίου μεταξύ Μακρόν και Μητσοτάκη και ασφαλώς να τεθούν τα δύο βασικά εξοπλιστικά ήτοι τα αεροσκάφη Rafale και οι φρεγάτες Belharra.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως το κόστος για τα Rafale θα κρατηθεί σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο περίπου στο 1 δισ. ευρώ με τιμές απόκτησης ανάλογες αυτών που προμηθευέται η Γαλλική Αεροπορία.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από Ελλάδα και Γαλλία αναφέρουν πως οι φρεγάτες Belharra παραμένουν ζωντανές και ως εκ τούτων θα ακολουθήσει νέα επίσκεψη αξιωματούχων της γαλλικής DGA και συζητήσεις με τη ΓΔΑΕΕ με στόχο να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.  

Την ίδια ώρα αύριο καταφτάνει στην Αθήνα ομάδα της γαλλικής MBDA με στόχο να συζητήσει για τα νέα βλήματα των πυραυλακάτων του ΠΝ καθώς και τις νέες προοπτικές που διανοίγει η προοπτική της απόκτησης των Rafale με επίκεντρο τους υπερσύγχρονους πυραύλους Meteor, τους Mica NG και φυσικά τα βλήματα ASTER 30 και SCALP NAVAL.

Άπαντες αντιλαμβάνονται πως η απόκτηση των παραπάνω βλημάτων θα εκτοξεύσουν την ελληνική αποτροπή σε ιστορικά επίπεδα από το 1974 αποκτώντας ποιοτική υπεροχή και τεχνολογική ανωτερότητα έναντι της απειλής.