Γιατί επιλέξαμε τα Γαλλικά μαχητικά Rafale



Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε πως η Ελλάδα κατέληξε στην αγορά των γαλλικών Rafale.

Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία παρείχε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξήγησε και πως καταλήξαμε στα γαλλικά Rafale.

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε λάθη που έγιναν στο παρελθόν σχετικά με τις επενδύσεις στις αμυντικές προμήθειες. Από την άλλη δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί να συνεχιστεί μία δεκαετής περίοδος τραγικής υποεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις. Ξέρετε ότι έχουμε μία ευθύνη απέναντι στο σήμερα, στο αύριο, στο μεθαύριο, στις επόμενες γενιές. Ξέρετε ότι ορισμένες από αυτές τις επιλογές είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμες ως προς την υλοποίησή τους. 

Οφείλω να πάρω σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα θωρακίσουν την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων χωρίς να μπούμε σε κάποια τρελή κούρσα εξοπλισμών. Και πάντα στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που εξήγγειλα χθες ήταν μέτρημένα και όχι υπερβολικά. Απολύτως απαραίτητα όμως».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πως κάνουμε τις επιλογές μας. Η σχέση κόστους οφέλους έχει τη σημασία της. Η επιλογή των Rafale γίνεται και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί έχουμε ήδη γαλλικά αεροσκάφη. Έχουμε μία στενή σχέση με τη Γαλλία και βρέθηκε μία ευκαιρία α μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε. Διότι η Γαλλία ήταν διατεθειμένη να αποσύρει κάποια πολύ ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale για να αγοράσει καινούργια. Βρήκαμε μία ευκαιρία να ενισχύσουμε σημαντικά την αεροπορία μας με αεροσκάφη στα οποία ήδη έχουμε εμπειρία. Είναι πάρα πολύ εύκολο για ένα πιλότο Μιράζ να εκπαιδευτεί να πετάει το Ραφάλ. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν», σημείωσε.

Πότε έρχονται τα Rafale
Νωρίτερα «φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.

 «Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

«Εδώ και μία δεκαετία, γιατί τα χρόνια της κρίσης δεν έγιναν ουσιαστικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε το στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου καθώς και με την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ», είπε.