Ακόμη πιο φονικά τα ελληνικά υποβρύχια: Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η αγορά 32 νέων τορπιλών



Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απόφαση για τις φρεγάτες

Τα ελληνικά υποβρύχια θα γίνουν περισσότερο απειλητικά για τους Τούρκους και τα παράνομα σχέδιά τους για τη "Γαλάζια Πατρίδα".

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) έδωσε την έγκριση για την προμήθεια 32 τορπιλών αξίας 115 εκ. ευρώ.

Στην αγορά των νέων τορπιλών αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Σούδα και το Y/B Κατσώνης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό ως τα υποβρύχια συγκεκριμένα σημαίνει και ενίσχυση ως προς τις υποδομές των αντιμέτρων αλλά φυσικά και την απόκτηση το συντομότερο δυνατό των τορπιλών βαρέως τύπου που χρειάζεστε για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες».

Ο λόγος γίνεται για τις τορπίλες βαρέος τύπου. Πρόκειται για 36 DM-2A4 γερμανικής κατασκευής, καθώς και εκσυγχρονισμό παλαιότερων τορπιλών SUT που διαθέτει η Διοίκηση Υποβρυχίων από το 1988.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, το πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 όπου θα υπογραφεί η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία. Η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια με διακομματικές και διαχρονικές ευθύνες καθυστέρησε πολύ ώστε να λάβει εγκαίρως τις απαραίτητες αποφάσεις.

Σε λίγες ημέρες η απόφαση για τις φρεγάτες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, φαίνεται πως το Γενικο Επιτελείο θα ανακοινώσει σύντομα, την απόφαση για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Στην τελική ευθεία για την επιλογή της νέας φρεγάτας βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό με την εξέταση των προσφορών από τουλάχιστον έξι χώρες. Η απόφαση αναμένεται να ληφθή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα αφού πέρα από την επιλογή πλοίου με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί το ΠΝ   σημαντικές παράμετροι στην τελική απόφαση είναι η δυνατότητα προσφοράς πλοίων ενδιάμεσης λύσης, η χρησιμοποίηση Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και οι στρατηγικές συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και οι αρμόδιοι επιτελείς εξετάζουν όλες τις προσφορές με διάθεση να ληφθεί το συντομότερο απόφαση αλλά και με γνώμονα το γεγονός ότι πρόκειται για πλοία τα οποία θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες