Μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς: Ολοι μαζί σε πανδημία, μεταναστευτικό, αλλιώς «καρατομήσεις»



Στα μέτωπα της πανδημίας και του μεταναστευτικού θέλει να μεταφέρει όλες τις κυβερνητικές δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας στους υπουργούς του ότι η μάχη είναι συλλογική και απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση

Χωρίς περιστροφές ή διάθεση να προσπεράσει τις παρασκηνιακές κόντρες υπουργών για το ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων ο πρωθυπουργός προειδοποιεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την στάση-επίκληση αναρμοδιότητας από τον καθένα και την καθεμιά μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.

Με τις προειδοποιήσεις κατά την τοποθέτησή του στην χθεσινή συνεδρίαση εμφανίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικούς, αποφασισμένος να... απαλλάξει στη συνέχεια από τα καθήκοντά τους όσους κρύβονται πίσω από την «αναρμοδιότητά τους» για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος.

Στην πραγματικότητα ήταν σα να απευθύνεται σε συγκεκριμένους υπουργούς με την γνώση και την βεβαιότητα ότι το τελευταίο διάστημα εκείνοι προτίμησαν την ώρα της συλλογικής μάχης να οχυρωθούν στο «βιλαέτι» τους για να μην συγκεντρώσουν τα βέλη της αντιπολίτευσης για προφανή λάθη και παραλείψεις.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη λογική «όλοι μαζί πετυχαίνουμε ή όλοι μαζί χάνουμε» αλλά θέλει με το μήνυμά του αυτό να δώσει χρόνο στα κυβερνητικά στελέχη για να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται πιο είναι το στοίχημα και οι ευθύνες της συγκυρίας.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι διατηρεί πάντα το «μπλοκάκι» του πάνω στο τραπέζι κι ότι τσεκάρει κάθε κίνηση ενόψει των τελικών αποφάσεών του για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό την «ώρα» που κρίνει κατάλληλη. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «σταθμοί» που ξεχωρίζουν στο πρωθυπουργικό πλάνο, με φόντο πάντα την αντιμετώπιση της πανδημίας και της «Μόριας».

Αυτό που έχει παρατηρήσει κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου είναι, όπως φαίνεται ότι πχ στο «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία κάποιοι λειτούργησαν με γνώμονα την... ατομική ευθύνη αφήνοντας άλλους συνάδελφούς τους υπουργούς να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους μήνες οι «προβολείς» του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι στραμμένα σε τρία μέτωπα: της πανδημίας, του μεταναστευτικού και της οικονομίας. Κλειδί για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργών και υφυπουργών- κάτι που επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στους συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι «οδηγίες» του ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς: «Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους Υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα»

Για τον πρωθυπουργό, που διατηρεί το μαξιλάρι της υψηλής δημοφιλίας ο φετινός χειμώνας ισοδυναμεί με καθημερινά κρας τεστ σε όλα τα κρίσιμα πεδία. Στόχος, όπως είπε είναι «όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας». Και «υπενθύμισε»: «Είμαστε συλλογικό όργανο».

Όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας η «θεραπεία» δεν αλλάζει επί του παρόντος. Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων φιλοδοξούν ότι θα σταματήσει την διασπορά των κρουσμάτων και δη στην Αττική. Στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής που εισηγείται κάθε φορά τις αναγκαίες δράσεις θα αναλυθούν όλα τα νέα δεδομένα και θα υπάρξουν αποφάσεις που ωστόσο δεν «φτάνουν» στη λύση της καραντίνας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εικόνα των καταλήψεων στα σχολεία και το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα -για την υποχρεωτική αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας- που ανακοίνωσε η κυρία Κεραμέως. Βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αποτροπή δημιουργίας ενός κοινωνικού, υγειονομικού και οικονομικού μείγματος.

Στο Συμβούλιο Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Μετά την επίσκεψη Πομπέο και την φιλοξενία του στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός στρέφει το ενδιαφέρον του στο «δια ταύτα» της Συνόδου Κορυφής. Πιστεύει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού των Εξωτερικών ενισχύει την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά. «Ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει προ του Συμβουλίου συναντήσεις με κορυφαίους της Ευρώπης, όπως με τον κ. Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν.