Η Βουλγαρία απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια: «Θα στείλουμε το μηχανοκίνητο σύνταγμα και θα γκρεμίσουμε τα ψευτοαγάλματα»



Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «παλεύει» να κυρώσει τα ελληνοσκοπιανά μνημόνια

Ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε πως η Βουλγαρία δεν θα διστάσει να στείλει ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα στα Σκόπια για να σταματήσουν να παραποιούν την βουλγαρική ιστορία. 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης τάσσεται υπέρ της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να τα κυρώσει εναγωνίως, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ «κλωτσούν»!

«Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τη Συμφωνία που υπέγραψε πριν από τρία χρόνια. Δεν είναι απαραίτητο να υπογραφεί μια νέα συμφωνία», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας.

«Κυριολεκτικά αρνήθηκαν να εργαστούν στην κοινή επιτροπή. Το γιορτάζουν - την εθνική εορτή της 11ης Οκτωβρίου ενάντια στον λεγόμενο "βούλγαρο κατακτητή"», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ στη συνέντευξη.

Ζήτησε να αφαιρεθούν τα μνημεία στη Μακεδονία που δεν αντιστοιχούν στη βουλγαρική κατανόηση της ιστορίας.

«Εάν είναι απαραίτητο, θα στείλω το μηχανοκίνητο σύνταγμα για να αφαιρέσω όλα τα μνημεία που δεν αντιστοιχούν στα ιστορικά γεγονότα», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

«Στα Σκόπια, προσπαθούν να ξαναγυρίσουν την ιστορία 1.000 χρόνια ώστε να δώσουν νομιμότητα στη θεωρία της Κομιντέρν και μετά το 1944 στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως σημειώνει η Βέτσερ των Σκοπίων, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας αναφέρει με σαφήνεια ότι «οι πλαστογραφίες σχετικά με την ιστορία πρέπει να εκκαθαριστούν».


«Στα Σκόπια, αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν παρέα με τη Βουλγαρία. Πιθανότατα έλαβαν ενθάρρυνση από μια ή άλλες χώρες, αλλά συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τόσο απλό επαρχιακό τρόπο με μια χώρα από την οποία εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον τους», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.

Στη συνέντευξη, ζήτησε να παραμείνει μόνη η ιστορία μέχρι το 1944 και να σταματήσει η «αηδιαστική πλαστογραφία» στα βιβλία ιστορίας.

«Η ιστορία της (βαρδαρικής) Μακεδονίας μέχρι το 1944 είναι βουλγαρική ιστορία, αυτή είναι η θέση της χώρας μας», είπε κατηγορηματικά.

Την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Βουλή δήλωσε ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονίας, που έχουν μπει στον κοινοβουλευτικό «πάγο», θα κυρωθούν κανονικά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά:  «μην ανησυχείτε, τα μνημόνια θα κυρωθούν. Εμείς ως κόμμα, την περίοδο που ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή πριν τις εκλογές, στα συλλαλητήρια που με υπερηφάνεια συμμετείχαμε λέγαμε  ότι η Συμφωνία δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, αλλά εφόσον κυρωθεί είναι δεσμευτική κι αν μας εκλέξει ο λαός θα την τηρήσουμε τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Κατά συνέπεια κανένα πολιτικό πρόβλημα δεν έχει η ΝΔ και η Κ.Ο. της να κυρώσει αυτές τις συμφωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα μνημόνια, αφορούν σε οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων.

Και τα τρία έχουν κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, αλλά αυτή έχει παγώσει, καθώς οι βουλευτές της κυβέρνησης αρνούνται να τα κυρώσουν στον πρώτο μεγάλο εσωκομματικό τριγμό της ΝΔ μετά την ανάληψη της εξουσίας.