Ελληνικός Στρατός: Το νέο ολοκληρωμένο τεχνολογικό βοήθημα εκπαίδευσης



Είναι γνωστό ότι η στρατιωτική εκπαίδευση έχει σκοπό την προετοιμασία για την επιτυχία της όποιας αποστολής. Εκ των πραγμάτων η στρατιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι όσο ρεαλιστική μπορεί να γίνει. Το ρεαλισμό στην εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει πλέον η τεχνολογία. Και ρεαλισμός στην εκπαίδευση σημαίνει ικανότητα για γρήγορες και ορθές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Πώς; Με τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης με βάση ρεαλιστικών σεναρίων, αξιολόγηση των επιδόσεων, επισήμανση των λαθών και επανάληψη της εκπαίδευσης για τη διόρθωση των λαθών. Τα ρητά «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» και «όσο περισσότερο ιδρώτα καταθέτεις στην εκπαίδευση, τόσο λιγότερο αίμα καταθέτης στη μάχης» είναι χαρακτηριστικά του επιπέδου ρεαλισμού που θα πρέπει να έχει μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» η τεχνολογία η οποία επιτρέπει πλέον της ρεαλιστική εκπαίδευση, τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο συλλογικό, σε ανοιχτό πεδίο μάχης ή σε αστικό περιβάλλον. Η στρατιωτική εκπαίδευση και η διαδικασία της εκπαίδευσης δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι στατική. Όσο αλλάζουν και μεταλλάσσονται οι απειλές τόσο θα πρέπει να αλλάζει και να μεταλλάσσεται η εκπαίδευση. Όπως σας έχουμε προαναγγέλει ο ΕΣ σκοπεύει να προμηθευτεί το ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης BT46. Μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σχετικές δοκιμές αξιολόγησης στη Ξάνθη.

Ο γνωστός εξομοιωτής BT-46 της σουηδικής Saab έχει επιλεγεί από την πλειονότητα των χωρών-μελών του NATO με τους χρήστες να έχουν καταθέσει θετικά σχόλια αξιολόγησης των επιδόσεων του, ιδιαίτερα για τον ρεαλισμό και την ακρίβεια του BT-46 στην εκπαίδευση των πυροβολητών και της ομαδικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι το BT-46 έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων σε αποστολές εμπλοκής στόχων σε απόσταση. Ο εξομοιωτής λέιζερ BT-46 προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων από κάθε εμπλοκή, μέσω ρεαλιστικής εξομοίωσης των βολών στα σκοπευτικά του πυροβολητή και του αρχηγού πληρώματος, αλλά και ηχητικών σημάτων, μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας, και οπτικών σημάτων επί του στόχου. Ο υπολογιστής επί του στόχου συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με την τρωτότητα του και δεδομένα που λαμβάνει από το σύστημα που εκτελεί τη βολή, για να προσδιορίσει αν ο στόχος έχει προσβληθεί και αν έχει προσβληθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα της προσβολής.

Στη νεότερη έκδοση BT-46 Mk.3 το σύστημα ενσωματώνει ασύρματη τεχνολογία και διαδικασίες ελέγχου βασισμένες σε εφαρμογές, κάτι που διευκολύνει τη χρήση και μειώνει το συνολικό κόστος χρήσης. Επίσης παρέχουν αυξημένη, ρεαλιστικότερη λειτουργικότητα για τα οπτικά συστήματα του οχήματος, τα οποία εξομοιώνουν τη βολή και την προσβολή, παρέχοντας κορυφαία εκπαιδευτική εμπειρία. Το πλήρωμα του οχήματος λαμβάνει άμεσα αποτελέσματα, σε πραγματικό χρόνο: Πορεία του βλήματος, προσβολή επί του στόχου ή επί του εδάφους, ηχητική εξομοίωση της διαδικασίας γέμισης και βολής, ηχητική ανάλυση για το αποτέλεσμα της εχθρικής βολής, γραφικές και αριθμητικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων των βολών, οι στόχοι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας εμπλοκής, μέσω δέσμης φωτός.

Το CBL (Compact Ballistic Laser) είναι ένας εξομοιωτής λέιζερ σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης, ένα ιδανικό και αποτελεσματικό μέσω εκμάθησης για όλες τις διαδικασίες ενός όπλου, τόσο για τους πυροβολητές όσο και σε σενάρια «φίλια εναντίων εχθρικής δύναμης». Το CBL έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για χρήση από πολυβόλα, τηλεχειριζόμενους πύργους, ελαφρά αντιαρματικά συστήματα και βομβιδοβόλα. Άμεσα δεδομένα αποτελεσμάτων παράγονται, μέσω ρεαλιστικής εξομοίωσης της τροχιάς του πυρομαχικού, πρόσκρουση στον στόχο ή στο έδαφος και προβάλλονται στο σκοπευτικό του πυροβολητή. Επίσης, το CBL εξομοιώνει τα βαλλιστικά δεδομένων και το χρόνο πτήσης των επιλεγμένων πυρομαχικών, κάτι που σημαίνει ότι ο πυροβολητής μπορεί να συγκεντρώνεται στο να επιτυγχάνει την κατάλληλη γωνία και ανύψωση, όπως θα έκανε σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Στα οπτικά συστήματα, ο πυροβολητής βλέπει, ως εξομοίωση, πιθανή χρήση καπνογόνων από τον «εχθρό», την τροχιά του πυρομαχικού και το σημείο πρόσκρουσης του πυρομαχικού.

Το BT-46 Mk.3 ενσωματώνει ένα νέο σύστημα πομποδέκτη λέιζερ, τόσο μικρού όσο και μεγάλου βεληνεκούς. Χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πυροβολητών, αλλά και σε σενάρια μάχης-ελιγμού με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων οχημάτων, ελικοπτέρων, αλλά και πλοίων. Το σύστημα χρησιμοποιεί λογισμικό Windows και επικοινωνία ανοιχτής αρχιτεκτονικής.

Για χρήση από ελικόπτερα, το BT-46 ενσωματώνει ένα ασφαλές για τα μάτια αποστασιόμετρο λέιζερ, που επιτρέπει ακρίβεια στην εξομοίωση. Οι διαδικασίες εμπλοκής και βολής είναι οι ίδιες όπως στην πραγματική μάχης. Στα οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης, το πλήρωμα λαμβάνει ηχητικό μήνυμα σχετικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων πυρομαχικών καθώς και τον ήχο σε περίπτωση προσβολής. Τα αποτελέσματα της εμπλοκής οπτικοποιούνται, μέσω δέσμης φωτός και/ή πυροτεχνικών.