Αρύββας των Ηπειρωτών



Στα 370 π.Χ. στην γη της Ηπείρου με τον θάνατο του φιλοαθηναίου Ηπειρώτη Βασιλέα Αλκέτα Α' η Δυναστεία των Μολοσσών κλονίζεται καθώς δεν υπάρχει μοναδικός διάδοχος ανάμεσα στους δύο γιούς του, με τις αντιπαραθέσεις να είναι σφοδρές. Οι γιοί του τέως Βασιλέα και συνεπώς τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είναι ο Νεοπτόλεμος Β' και ο δεύτερος το πρόσωπο που σημάδεψε την Ήπειρο πριν τον Πύρρο, ο θρυλικός βασιλιάς Αρύββας των Ηπειρωτών. 

Εφόσον τα αδέρφια δε κατάφεραν να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της ηγεμονίας της περιοχής αποφάσισαν να μοιράσουν το βασίλειο και να συμβασιλέψουν καθιστώντας την Ήπειρο από τις λίγες αρχαίες πόλεις με το σύστημα της διπλής βασιλείας όπως υπήρχε στην Σπάρτη.

 Αργότερα, με τον θάνατο του Νεοπτόλεμου το 360 η απόλυτη εξουσία έφτασε στα χέρια του Αρύββα ο οποίος ήταν διατεθειμένος να αλλάξει την Ηπειρωτική και Ελληνική ιστορία. Για αρχή παντρεύεται την Τρωάδα, κόρη του Νεοπτόλεμου και αδερφή της Ολυμπίας φέρνοντας στο παλάτι των Μολοσσών τον νεότερο γιο του Αιακίδη, ενώ με άλλη σύζηγο προγενέστερα έχει άλλον έναν γιο τον Αλκέτα Β'.

 Ύστερα, το βασίλειο των Μολοσσών απειλείται από τους βάρβαρους και λήσταρχους Ιλλυρίους με τον ηγεμόνα τους Βαρδύλι να οργανώνει μία κάθοδο προς τα εδάφη των Ηπειρωτών. Ο πανούργος Αρύββας σκαρφίστηκε ένα πανέξυπνο στρατηγικό τέχνασμα παραπλάνησης του εχθρού, καθώς διέδωσε ψεύτικες φήμες πως θα παραχωρήσει την Ήπειρο στους Αιτωλούς. 

Έπειτα, οι Ιλλυρίοι θέλοντας να προχωρήσουν σε λεηλασίες και κλοπές πρωτού καταφθάσει στην περιοχή η Αιτωλική Συμπολιτεία σκορπίσαν ενώ, ο βασιλιάς μας μαζί με τον στρατό του έστησε ενέδρα στον ανοργάνωτο και ευκολόπιστο στρατό του Βαρδύλι δίνοντας μία εύκολη νίκη και ασφαλίζοντας την περιοχή από τους βαρβάρους.

 Στη συνέχεια, η κόρη του Νεοπτόλεμου Ολυμπία θα παντρευτεί τον Φίλιππο Β' των Μακεδόνα βασιλιά με στήριξη του Αρύββα. Όμως, θα μετεγκατασταθεί στην Μακεδονία και ο γιός του Νεοπτόλεμου Αλέξανδρος Α', ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός από το Μακεδονικό στέμμα πράγμα που δε συμφέρει τον Ηπειρώτη βασιλιά. Έτσι το 350 ο Φίλιππος αποφασίζει να εκθρονίσει τον Αρύββα και να τοποθετήσει τον Αλέξανδρο ως τον νέο βασιλιά των Μολοσσών.

 Τέλος, ο Αρύββας πλέον εκθρονισμένος και εξόριστος συνεχίζει να μεγαλουργεί σε προσωπικό επίπεδο κατακτώντας την 109η Ολυμπιάδα στο Τέθριπο (Αρματοδρομία) το 344 και έγινε ο 3ος Ηπειρώτης Ολυμπιονίκης της ιστορίας. Το τέλος του μεγάλου βασιλιά θα έρθει το 319 σε ηλικία 54 ετών στην εξορία, έχοντας αφήσει την Ήπειρο ασφαλή από βορρά κατά την βασιλεία του και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει τα πρόσωπα που θα αλλάξουν την Ελληνική ιστορία. 

Τα πρόσωπα αυτά είναι η Ολυμπία η οποία θα γεννήσει τον Βασιλιά των Ελλήνων και στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, τον Αλέξανδρο Α' ή αλλιώς τον Αλέξανδρο των Μολοσσών που έχει εκστρατεύσει για την αποστολή βοήθειας στις Ελληνικές πόλεις της νότιας Ιταλίας (δηλαδή της Μεγάλης Ελλάδας) κατατροπόνοντας τους Σαμνίτες και τους πειρατές της περιοχής και τέλος ο γιος του Αρύββα Αιακίδης που θα φέρει αναταραχή στην Ήπειρο και την οργή των στρατιωτών οι οποίοι θα στραφούν εναντίον του δημιουργόντας αρκετές συρράξεις στο μέλλον. Από τον τελευταίο όμως θα γεννηθεί ο δημοφιλέστερος βασιλιάς και στρατηγός που το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο με την Ήπειρο, αυτός θα είναι ο Πύρρος Α' των Ηπειρωτών.

Αρύββας, Βασιλεύς των Μολοσσών

Κωστάκης Βασίλειος
Προπτυχιακός φοιτητής ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ Κομοτηνής