Αρτσάχ: ''Ισοπεδώσαμε στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αζέρων!''



Ξεκίνησε η αντεπίθεση
Σε πλήρη αντεπίθεση βρίσκονται οι δυνάμεις του Αρτσάχ. Πριν από λίγο, βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Ganja, το οποίο βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Αρτσάχ. 

Με λίγα λόγια το Γερεβάν μεταφέρει τον πόλεμο εντός Αζερμπαϊτζάν. 

Πρόκειται για μία εκδίκηδη των Αρμενίων, στις επιθέσεις των Αζέρων κατά της πρωτεύουσας του Αρτσάχ. Από αυτό το αεροδρόμιο Τούρκοι και Αζέροι εξαπέλυαν επιθέσεις κατά του Αρτσάχ με μαχητικά.   

Bέβαια η εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΑΜ Αρμενίας το αρνείται και λογικό, όμως το επιβεβαίωσε ο Vahram Poghosyan.

Κυρώσεις κατά Τουρκίας ζήτησαν Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εξήντα Γερουσιαστές των ΗΠΑ απαιτούν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να αναλάβει αποφασιστική δράση καταδικάζοντας Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ξέσπασαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ενώ ζήτησαν και εμπάργκο αμερικανικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Λευκού οίκου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σίγουρα από την πλευρά των Τούρκων.

Σε επιστολή προς τον Πομπέο, οι εκπρόσωποι Φρανκ Παλόνε, Άνταμ Σιφ και Τζάκι Σπέιερ μαζί με δεκάδες μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων πιέζουν για άμεσο τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν και καλούν την κυβέρνηση Τραμπ να “συνεργαστεί” αμέσως με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη σύγκρουση.

Ο Ερντογάν στηρίζει εμπράκτως το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να εκτοπιστούν οι  αρμενικές δυνάμεις από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Εκτός από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία προμηθεύει την χώρα αυτή με Σύριους μισθοφόρους που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με Ρωσία, Γαλλία και ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αρμενία κατηγόρησε επίσης επανειλημμένα την Τουρκία ότι παρέχει στις Αζερικές δυνάμεις αεροπορική υποστήριξη.

"Εάν η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να αποχωρήσει από την ενεργό εμπλοκή στη σύγκρουση, τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει αμέσως να αναστείλει όλες τις πωλήσεις και την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα", ζητούν οι Γερουσιαστές.

«Δεδομένης της πιθανότητας ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή και να προσελκύσει και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την διπλωματική τους πίεση για να επιφέρουν άμεση κατάπαυση του πυρός», τονίζει η ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ,ζήτησαν από κοινού την παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης.

Οι Γερουσιαστές  δήλωσαν στον Πομπέο ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις αντιπροσωπεύουν «περαιτέρω αποδείξεις ότι η πολιτική ισοδυναμίας των ΗΠΑ μεταξύ της Αρμενίας και  Αζερμπαϊτζάν απέτυχε».

«Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της Ομάδας του Μινσκ είχαν καταλήξει σε μια ψεύτικη ισοδυναμία μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και όταν το τελευταίο απειλούσε  με πόλεμο και αρνούνταν να συμφωνήσει στην είσοδο παρατηρητών κατά μήκος της γραμμής επαφής», σημείωσαν οι ίδιοι.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των Αρμενίων και των Αζερικών δυνάμεων που ξεκίνησαν την Κυριακή, είναι η τελευταία έξαρση σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι μάχες έχουν απειλήσει να επεκταθούν πέρα ​​από το αποσχισμένο κράτος που βρίσκεται εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν αλλά ελέγχεται από την εθνική αρμενική πλειοψηφία.

«Οι Αρμένιοι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί μας στο Κογκρέσο απαιτούν να σταματήσουν οι δολοφονίες, με κυρώσεις στην Τουρκία και με άμεση διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Aram Hamparian, εκτελεστικός διευθυντής του AMCA.

"Ο Ερντογάν και ο (πρόεδρος Ιλάμ Αλίγιεφ είναι δύο δικτάτορες που συνωμοτούν για να ολοκληρώσουν το έργο του 1915 και πρέπει να λογοδοτήσουν τώρα”, τόνισε ο ίδιος.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στις ΗΠΑ έχουμε ένα τεράστιο κύμα αντιτουρκισμού που έχει κατακλύσει την αμερικανική κοινωνία, εκτός από μια μικρή μερίδα φανατικών μουσουλμάνων, διότι ο Ερντογάν προκαλεί πλέον  παντού.

Επίσης η δράση του στυγνού τουρκικού καθεστώτος στο εσωτερικό με τις διώξεις, τα βασανιστήρια, και τις φυλακίσεις έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Είναι σίγουρο ότι εφόσον κερδηθεί η κοινή γνώμη, η Τουρκία και το στυγνό καθεστώς της θα στοχοποιηθούν και θα δεχθούν πολλαπλά πλήγματα παρά την πολυδιαφημιζόμενη γεωπολιτική σημασία της χώρας αυτής για τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.      


ΠΗΓΗ