Βγαίνουν στους δρόμους άνδρες των ΜΑΤ με κάμερες



Ένα βήμα πριν τεθεί σε λειτουργία η χρήση φορητών καμερών από τους άνδρες των ΜΑΤ που θα βιντεοσκοπούν τα επεισόδια, βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη χώρα μας εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας από την οποία έγινε η προμήθεια των συσκευών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους ένστολους της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης της Τάξης στη χρήση τους.

Σε κάθε διμοιρία ένας άνδρας των ΜΑΤ θα κρατάει αντί για ρόπαλο, μια μικρή κάμερα ώστε να καταγράφεται ολόκληρη η επιχειρησιακή δραστηριότητα όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις και στο εξωτερικό.

Η ΕΛ.ΑΣ. προμηθεύεται συνολικά 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας με αντικραδασμικές λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας, ώστε να αποτυπώνονται πλήρως όλες οι κινήσεις.

Η εικόνα θα μεταφέρεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων προκειμένου να εκτιμάται κάθε φορά η κατάσταση και να δίνονται οι ανάλογες εντολές όταν προκύπτουν επεισόδια με διαδηλωτές.

Τα πλάνα θα είναι πανοραμικά ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο υλικό εάν τυχόν καταγγείλουν φαινόμενα άσκοπης ή υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Αρχές Σεπτεμβρίου υπογράφηκε μάλιστα και το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των εν λόγω καμερών κι αφού νωρίτερα είχε ληφθεί η σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι «η εστίαση της εικόνας επιτρέπεται για τη διαπίστωση αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων σκοπών. Η διαδικασία εστίασης της εικόνας και επαναφοράς της εκτελείται με αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμοδίου εισαγγελέα πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος, η εστίαση είναι δυνατό να εκτελείται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του υπεύθυνου επεξεργασίας, με υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των συλλεγέντων δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων εστίασης της κάμερας, καθώς και επαναφοράς της στην προκαθορισμένη θέση, αποδεικνύονται από τα τηρούμενα κατ’ άρθρο 11 αρχεία καταγραφής ενεργειών. Ο αρμόδιος κατά τα ανωτέρω εισαγγελέας δύναται να ζητά, οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο, επιπλέον στοιχεία, με σκοπό τον έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών. Είναι επιτρεπτή η λήψη εικόνας και κάθε τρίτου προσώπου, εφόσον τούτο είναι αναγκαίο για την επίτευξη του σκοπού επεξεργασίας».