Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Κρεμλίνου για τον Ερντογάν



Την πιο κρίσιμη στιγμή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ

Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τι θα τους απαντήσει ο Λαβρόφ εάν του ζητήσουν να παρέμβει η Ρωσία για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως γράφει ο Δήμος Βερύκιος, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να τιθασεύσει τον Ερντογάν.

Την πιο κρίσιμη στιγμή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Παρ ότι η Μόσχα αποφεύγει αυτοβούλως να αναμειγνύεται στις διαφορές μεταξύ χωρών που ανήκουν στον ίδιο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και τον οποίο θεωρεί ότι είναι «προϊόν του ψυχρού πολέμου» στόχος του οποίου είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ωστόσο το ενδιαφέρον του Κρεμλινου παραμένει ζωηρό για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων καθ ότι, εξ ανέκαθεν είχε συμφέροντα και ισχυρή ναυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά η Ρωσική διπλωματία ζυγίζει τις δυο χώρες γι αυτό και οι όποιες διπλωματικές παρεμβάσεις της Μόσχας για ακανθώδη θέματα που προκαλούν την διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν ειδική αξία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Twitter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου 2020 ότι : «Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Ρωσίας, την χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε σαφώς και ήταν μια σημαντική στήριξη της Ελλάδας στην διαμάχη της με την Τουρκία που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 νμ.

Ο Αρμενικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν στην Βόρειο Συρία και το Ιντλιμπ όπου ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις περιπολούν από κοινού. Στην πορεία προς την Λιβύη τα «σύννεφα» αυξήθηκαν καθώς οι δυο χώρες υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές. Τελευταία δε, πύκνωσαν με τις ωμές παρεμβάσεις της Τουρκίας στον Καύκασο με την στήριξη των Αζέρων που πολεμούν κατα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τώρα με την «προσάρτηση» της Κριμαίας!

Η παρέμβαση Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο φαίνεται ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως στις δηλώσεις Ερντογάν για την «προσάρτηση» της Κριμαίας και την μη αναγνώρισή της ως ρωσικού εδάφους. Ο Ερντογάν ... υποσχέθηκε, μαζί με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,« να υποστηρίξει τους Τάταρους της Κριμαίας».

Ο ίδιος ο Λαβρόφ έσπευσε να σχολιάσει ότι η Ρωσία και η Τουρκία δεν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι αλλά απλώς εταίροι.

Η κόντρα της Άγκυρας με την Ρωσία συνεχίστηκε με ένα άλλο Twitter του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε αναφορά στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η χθεσινή ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter για την 193η επέτειο της «Ναυμαχίας στο Ναβαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου, προκάλεσε αίσθηση, ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις νέο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναβαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας» ήταν το σχόλιο που συνόδευε βίντεο που έδειχνε τον Οθωμανικό στόλο να καίγεται στο Ναβαρίνο.

Τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη» κίνηση της Ρωσίας, κατά της Τουρκίας που αποσκοπεί να «χαϊδέψει» την Ελλάδα ενόψει και της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Το ζητούμενο είναι εάν η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία για εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να τιθασεύσει τον Ερντογάν. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει σε Αθήνα και Άγκυρα πως είναι διατεθειμένη να αναλάβει τέτοιου είδους διαμεσολαβιτικό ρόλο αρκεί να της το ζητήσουν και οι δυο χώρες κάτι για το οποίο δεν επέδειξαν προθυμία. 

ΠΗΓΗ