ΕΣΠΕΕ Αρκαδίας: Ημερίδα Προκλήσεις Διοίκησης "Σμηναγός Γεώργιος Βαγιανός"



Η Ένωση Στρατιωτικών της ΠΕ. Ε. Αρκαδίας, ευχαριστεί τον Δήμο Τρίπολης δια του Δημάρχου της κ. Κώστα Τζιούμη, για την επιτυχημένη συνδιοργάνωση της Ημερίδας Προκλήσεις Διοίκησης «Σμηναγός Γεώργιος Βαγιανός» που πραγματοποιήθηκε την 17.10.2020, στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο, στην Τρίπολη. Επίσης ευχαριστεί τους χορηγούς της και όσους συνέβαλαν – συνέδραμαν για την κοινώς ομολογουμένως επιτυχημένη ημερίδα, όπως και όσους την παρακολούθησαν, είτε δια ζώσης , είτε μέσω των ΜΜΕ.

Η άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα του περασμένου Σαββάτου, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει την 11η Απριλίου του τρέχοντος έτους και στην οποία είχε προσκληθεί να συμμετέχει σαν ομιλητής, ο Σμηναγός Γιώργος Βαγιανός, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, μετά τον αδόκητο χαμό του, έλαβε το όνομά του καθώς αφιερώθηκε στην μνήμη του. Επίσης κατά την έναρξή της η ένωση στρατιωτικών της Π.Ε. Αρκαδίας, τίμησε τον ε.α. Υποπτέραρχο (Ι) Δημήτριο Παντελάτο και τον αναγόρευσε σε επίτιμό μέλος της, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που προσέφερε σε αυτή, από την δημιουργία της το 2012, μέχρι σήμερα.   

Στην ημερίδα αυτή, ελέχθη και διαπιστώθηκε,  ότι βασικό στοιχείο της Διοίκησης είναι η ανάληψη ευθύνης και η λογοδοσία και το πώς  αυτά τα στοιχεία προϋπάρχουν της εξουσίας, με την οποία συνήθως την συνδέουμε και πολλές φορές εμφανίζεται (κακώς), ως μονήρες χαρακτηριστικό της.
Επιπρόσθετα στη ημερίδα αυτή, επιχειρήθηκε ν’ ανοίξει η βεντάλια των χαρακτηριστικών της Διοίκησης, βάσει των εμπειριών αξιόλογων στελεχών και ατόμων, που υπηρέτησαν σε θέσεις με υψηλές και όχι τόσο συνηθισμένες  απαιτήσεις. 

Οι ομιλητές της ημερίδας μας ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο διάστημα της Διοίκησής τους,  έτσι όπως αυτή εκτελέστηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε μια όχι τόσο γνωστή περίοδο του έτους 2010, όταν η Ελλάδα ως επικεφαλής χώρα στο ΝΑΤΟ, είχε την ευθύνη διοίκησης  του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. 
Οι ομιλητές επί της ουσίας επιχείρησαν να αποτυπώσουν τις προκλήσεις που δέχθηκαν ως φορείς της διοίκησης την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα προκλήσεις που έγιναν κοινωνοί είτε ως κυβέρνηση, είτε ως διπλωματικό σώμα, είτε ως διοίκηση ενός φορέα, είτε ως επιχειρησιακό όργανο μιας διοίκησης.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο τ. υπουργός ενημέρωσης και πολιτισμού του Αφγανιστάν το έτος 2010, κ. Ομάρ Σουλτάν, αναφέρθηκε στο ότι η Ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου εξωτερικών, βοήθησε το Αφγανιστάν να χτίσει το κατεστραμμένο μουσείο πολιτισμού, καθώς επίσης στο πως επέδρασε ο πολιτισμός της Ελληνιστικής περιόδου στο Αφγανιστάν. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις καταστροφές που επιδόθηκαν οι Ταλιμπάν στα ιστορικά μνημεία της χώρας και τελικά στην προσπάθειά του, ως υπουργού ενημέρωσης και πολιτισμού, να ξαναχτίσει και ν’  αναστηλώσει τα ιστορικά μνημεία, αλλά και να φέρει κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά τον απλό κόσμο, μέσω της γνωριμίας-προβολής αυτών, στα παιδιά του Αφγανιστάν, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά το εγχείρημά του αυτό.

Ο επί τιμή πρέσβης, κ. Πέτρος Μαυροειδής, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε ως πρέσβης, να μεταβαίνει περιοδικά στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, καθόσον η έδρα του ήταν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, κυρίως για να επισκέπτεται την Ελληνική Δύναμη (ΤΕΣΑΦ) στο Αφγανιστάν. Επιπλέον αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική Διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των καθηκόντων της, καθόσον βρισκόταν μακριά από την Ελλάδα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της χώρας, δεν ήταν δυνατό να μεταβαίνουν συχνά, αλλά και στην αμέριστη βοήθεια του τότε υπουργού Ενημέρωσης και Πολιτισμού του Αφγανιστάν  Omar Sultan, ο οποίος επίλυε, όποτε χρειάζονταν, όποιο πρόβλημα ανέκυπτε. Πέραν αυτών αναφέρθηκε στην αδυναμία συντήρησης του μουσείου και την καθοριστική συμβολή ως προς αυτό, από τον υπουργό κ. Σουλτάν. Επιπρόσθετα αναφορά πραγματοποίησε στην άρνηση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας να συνεισφέρει οικονομικά ώστε φτιαχτεί μνημείο στο σημείο όπου επιβιβάζονταν στα αεροπλάνα οι σωροί των νεκρών στρατιωτών. 

Πέραν των προηγουμένων, αναφέρθηκε στις άγνωστες πτυχές που ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών στον επιστολικό χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της ημερίδας, κ. Κώστας Βλάσης, που όπως δήλωσε μόνο άγνωστες δεν θα έπρεπε να είναι. Εκτενή αναφορά πραγματοποίησε στη απαξίωση της ελληνικής αποστολής, καθώς όπως διαπίστωσε καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής  εκεί, την επισκέφτηκε μονό ο τότε Γ.Γ. του υφυπουργείου εξωτερικών και με ινκόγκνιτο άφιξη η τότε σύνθεση της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών και άμυνας. Τέλος αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια εκπαίδευσης για ανάληψη διοίκησης από το διπλωματικό σώμα, καθώς δεν έχει υποστεί ανάλογη  εκπαίδευση όπως ο έλληνας αξιωματικός.

Ο ε.α. Υποπτέραρχος (Ι) Δημήτριος Παντελάτος, πραγματοποίησε αναφορά στην ομάδα αρχικού ελέγχου η οποία είχε αρχικώς σχεδιαστεί να προβεί στον έλεγχο χώρου διαμονής 1000 ανθρώπων, που τελικά εν τέλει απαιτήθηκε στον ήδη χώρο να φιλοξενήσει 4000 άτομα. Επίσης αναφέρθηκε στον  έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ που έπρεπε να πραγματοποιηθεί τόσο στο στρατιωτικό του κομμάτι, όσο και στο πολιτικό του. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή απαίτηση αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου αεροπορικού ατυχήματος. 

Μνεία έκανε επίσης στην πολύ-επίπεδη απαίτηση συνεργασίας με τα Νατοϊκά στρατεύματα καθώς και με την τοπική αστυνομική δύναμη, για την φρούρηση αλλά και την έρευνα και διάσωση πολιτών. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην αδυναμία της τότε κυβέρνησης να υπηρετήσει τον λαό της, καθώς επίσης και στην άνευ όρων παράδοση τους, στους παρακρατικούς και αντικαθεστωτικούς.  Αναφέρθηκε επιπλέον στην αδυναμία παροχής υπηρεσιών της τότε κυβέρνησης προς τους Αφγανούς πολίτες, στο πλαίσιο του κύκλου δικαιοσύνης οπού επί του πρακτέου, οδηγεί αλλότριους να επιβάλουν τον δικό τους κύκλο δικαιοσύνης. 

Επιχείρησε αναφορά στην αμφισβήτηση της επιβαλλόμενης δημοκρατίας στους λαούς, από τις ΗΠΑ και την αμφισβήτηση της επίσης από τους πολίτες του Αφγανιστάν. Αναφορά πραγματοποίησε και στην απαίτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της Κυβέρνησης. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην ευθύνη του ελέγχου των 80 αντιπροσωπιών απ’ όλο τον κόσμο. Μίλησε για τον Σεπτέμβρη του 2010, όταν η Ελληνική διοίκηση ανέλαβε την ευθύνη ασφάλειας 27 εκλογικών κέντρων. Ανέφερε επίσης πως επί της ουσίας επιτελέστηκε ένα έργο που δεν είχε αμιγώς στρατιωτικό χαρακτήρα. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην πτητική δραστηριότητα στον μικρό αυτό διάδρομο της Καμπούλ, που έφτανε όμως τις 400 πτήσεις ημερησίως. Δήλωσε πως επρόκειτο για μια πληθώρα δραστηριοτήτων που είχε επωμιστεί η Ελληνική διοίκηση, πέραν του αεροπορικού αμιγώς έργου. 

Αναφορά επιπλέον επιχειρήθηκε στο σύστημα ασφάλειας, το οποίο όπως δήλωσε, θα πρέπει να εξασφαλίζεται με οικονομικούς πόρους, σε συνδυασμό με την ευημερία των πολιτών, το οποίο θα πρέπει να επιστρέφει και να ανατροφοδοτεί το σύστημα του κύκλου της δικαιοσύνης. Συμπερασματικά ανέφερε πως πρακτικές του δόγματος «Σοκ και Δέος» δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν. Είπε επίσης ο κ, πτέραρχος πως δεν είναι υπερήφανος, καθώς το 2014 οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν αφήσει τους Αφγανούς να συνεχίσουν την  ανοικοδόμηση της χώρα τους μετά την εκπαίδευση που είχε υποστεί μέρος του λαού τους, από τις ελληνικές ένοπλες αεροπορικές δυνάμεις και όχι μόνο αυτό δεν συνέβη αλλά σήμερα το Κατάρ διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν.   
 
Τέλος ο Αρχισμηνίας οπλουργός, κ. Ευάγγελος Κατσούλας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα καθήκοντα, τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες της ειδικής ομάδας EOD της Π.Α. καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε αυτό το ειδικά εκπαιδευμένο τμήμα και κυρίως στη δράση της ομάδας, εντός και εκτός αεροδρομίου, προκειμένου για την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων ή και μη εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στις αποσκευές των διακινούμενων επιβατών από το Διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών. Τέλος αναφέρθηκε στο ότι εισήγαγαν στη χώρα μας, μετά τον επαναπατρισμό τους ως ομάδα, τεχνική και Νατοϊκή βιβλιογραφία η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, κατά την εκπαίδευση νέων πυροτεχνουργών EOD.

Παρατηρήσαμε λοιπόν το πολύ- επίπεδο της διοίκησης και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι φορείς της διοίκησης, ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι. Αφουγκραστήκαμε την πολυπλοκότητα αλλά συνάμα και την επικάλυψη των φορέων, προκειμένου να επιτελεστεί το επιχειρησιακό έργο. Κοινωνήσαμε επίσης την συνεργασία των φορέων της διοίκησης, μέσω των προκλήσεων που αντιμετώπισαν, προκειμένου να εφαρμοστεί ο κύκλος της δικαιοσύνης. Επίσης εξαγάγαμε ασφαλή συμπεράσματα για αυτές καθ’ αυτές τις προκλήσεις που αναδείχτηκαν, είτε από πλευράς κυβέρνησης, είτε ως διπλωματικό σώμα, είτε ως διοίκηση ενός φορέα, είτε ως επιχειρησιακό όργανο μιας διοίκησης.

Η επόμενη πρόκληση που αναλαμβάνουμε ως διοίκηση της ένωσης, είναι η ανάλυση των προ-αναφερθέντων συμπερασμάτων, μέσα από μικρές ομάδες εργασίας, το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι αναλύσεις αυτές ν’ αξιοποιηθούν ως εργαλεία στα χέρια μας, καθώς αποτελούν παρακαταθήκη συμπυκνωμένης εμπειρίας, τόσο των φορέων της διοίκησης, αλλά περισσότερο γιατί πρόκειται για γνώση αξιόλογων και καταξιωμένων αξιωματούχων η οποία θα πρέπει όχι μόνο να μην χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί και κατάλληλα. 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο
Πρόεδρος
Ευάγγελος Κουτρουφίνης
Ασμίας (ΕΤΕΤΗ)
6983506837