Πρωθυπουργός Αρμενίας σε ΕΕ: «Αν δεν κάνετε κάτι τώρα θα δείτε τους Τούρκους στις πύλες της Βιέννης»!



Προειδοποίηση έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Αρμενία είναι το τελευταίο ανάχωμα στον ακόρεστο επεκτατισμό της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα Αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ , εξηγώντας ότι η Αρμενία και η Δημοκρατία του Καραμπάχ αντιπροσωπεύουν την τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας που είναι ακόρεστος.

Ο Πασινιάν επεσήμανε ότι «εάν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει στα τρέχοντα γεγονότα στην περιοχή, σύντομα θα δει τους Τούρκους στις πύλες της Βιέννης όπως συνέβη τον 17ο αιώνα».

Σημείωσε ότι «ο αρμενικός πληθυσμός που ζει στη Δημοκρατία του Καραμπάχ απειλείται με γενοκτονία. Το μόνο πράγμα που τους αποτρέπει από αυτό το σενάριο είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε το Σάββατο το πρωί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι.

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ως προκάλυμμα για να προετοιμάσει τη στρατιωτική δράση του, καθώς όλες οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του αυτονομιστικού θύλακα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη είναι να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Ο θύλακας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι κάτοικοί τους και οι κυβερνώντες του είναι αρμενικής καταγωγής.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας.