Με «ξεσηκωμό του Ισλάμ» απειλεί ο Ερντογάν την Ευρώπη



Του Κύρου Χριστόπουλου

Οι δημόσιες δηλώσεις όλο και περισσότερων αξιωματούχων, δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καίει» τις γέφυρες με τη Δύση γιατί σκοπός του είναι να εμφανιστεί ως -δήθεν- ο ηγέτης των απανταχού της γης μουσουλμάνων και να πυροδοτήσει κοινωνικές εξεγέρσεις στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με βάση το θρήσκευμα, ή μάλλον σωστότερα με βάση τον θρησκευτικό φανατισμό που ο ίδιος θα υποδαυλίσει.

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η μόνη χώρα που δεν εξέφρασε στη Γαλλία τα συλλυπητήριά της για τον ειδεχθή δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν φανατικό ισλαμιστή, ήταν η Τουρκία. Αλλά βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό…

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με λόγια που εκφεύγουν σαφώς της διπλωματικής γλώσσας: Ο Ερντογάν είπε πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και χρειάζεται ψυχοθεραπεία – μία φραστική επίθεση που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας και την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Άγκυρα.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός (ο Μακρόν) είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί ιατρικά» δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Πολιόρκησαν το σπίτι του Γάλλου πρέσβη στο Ισραήλ

Τέτοιες οξύνσεις έχουν αλυσιδωτά αποτελέσματα. Λίγο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στο Ισραήλ για να καταγγείλουν τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, την ώρα που διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλωτές, ορισμένοι φορώντας μάσκες, καλούσαν με τα πανό που κρατούσαν και στα οποία αναγράφονταν συνθήματα στα αραβικά στην προάσπιση του προφήτη Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης που ξεκίνησε μετά τη βραδινή προσευχή στη Γιάβα, μια πόλη με πληθυσμό κυρίως αραβικό, δίπλα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο προφήτης «είναι το ιερότερο πράγμα στο Ισλάμ και εκείνος που πλήττει την τιμή του, πλήττει έναν ολόκληρο λαό», δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο Αμίν Μπουκάρι, ένας διαδηλωτής που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς».

Η απάντηση στην πρόκληση Ερντογάν ήλθε από το Παρίσι δια στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να τροφοδοτήσει μίσος κατά της Γαλλίας με εκστρατεία προπαγάνδας, χρεώνοντας ακρότητα και χυδαιότητα στη ρητορική Ερντογάν. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να μην λαμβάνει θέση για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας από ακραίο ισλαμιστή.

Νωρίτερα, η Γαλλία, είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο ενάντια στον «αυτονομισμό των ισλαμιστών» που απειλούν τη γαλλική δημοκρατία.

Το επόμενο επεισόδιο ήλθε από τον διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν. Ο Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε: «Να τι πρέπει να καταλάβουν αυτοί οι Ευρωπαίοι: οι μουσουλμάνοι δεν θα φύγουν επειδή δεν μας θέλετε. Δεν θα γυρίσουμε το άλλο μάγουλο όταν μας προσβάλλετε. Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και το δικό μας με κάθε κόστος».

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν

Μετά από αυτά, πολλοί στην Ευρώπη άρχισαν να «ξαναδιαβάζουν» τις τελευταίες κινήσεις του Τούρκου προέδρου υπό νέο πρίσμα: Βλέπουν ότι τα σημάδια ότι ο Ερντογάν βάζει, πλέον, σε πρώτο πλάνο τη μουσουλμανική θρησκεία και προσπαθεί μέσω του θρησκευτικού φανατισμού να δημιουργήσει δικούς του «στρατούς» στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Πολλοί στην Ευρώπη «ξαναδιάβασαν» τα όσα είχε πει όταν θρασύτατα μετέτρεψε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Αγία Σοφία, σε τζαμί: Τότε ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει για «δεύτερη κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης» μια φράση που ίσως δεν είχε προσεχθεί δεόντως, τώρα όμως με την αποκάλυψη της στρατηγικής του παίρνει το αληθινό της νόημα.

Τότε είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση και διηγήθηκε λεπτομερώς την θριαμβευτική είσοδο του Οθωμανού Σουλτάνου Μωάμεθ Β στην Κωνσταντινούπολη και την προσευχή του στο τζαμί, συγκρίνοντας το κατάσταση αυτή με τη δική του (του Ερντογάν!) αποφασιστικότητα να ανοίξει ξανά την Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία.

Αρκετοί, επίσης, θυμήθηκαν ότι ο Ερντογάν είχε δηλώσει στις 5 Δεκεμβρίου 2019: «Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και το Ισλάμ δεν δημιουργεί τρομοκράτες». Ενώ αρχικά η δήλωση φαίνεται ότι στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει καθαρά τι εννοούσε: Ό,τι και να κάνει ένας που έχει ασπαστεί το Ισλάμ, ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατία!

«Ο θρίαμβος της βούλησης των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο»

Αυτό λοιπόν επιδιώκει ο Ερντογάν; Μια «ανακατάκτηση» του παλαιού ισλαμικού κόσμου; Όπως γράφει η ιστοσελίδα Atalayar.com «έχει δώσει την υπόσχεση να ‘απελευθερώσει’ το τζαμί Αλ- Ακσά, που βρίσκεται «στο Ισραήλ μετά την ‘ανάσταση’ της Αγίας Σοφίας», η οποία κατά τον Ερντογάν «είναι ο θρίαμβος της βούλησης των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο», όπως ανέφερε η επίσημη δήλωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε καθαρά το καλοκαίρι λόγο για την αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανδαλουσία στην Ισπανία.

Το ερώτημα είναι καθαρό: Πώς θα γίνει αυτό; Πώς πιστεύει ο Ερντογάν ότι θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο; Η μόνη απάντηση είναι ο ξεσηκωμός από τον Τούρκο πρόεδρο των μουσουλμάνων στην Ευρώπη (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ζει ειρηνικά στις χώρες που διάλεξε ο καθένας τους) κι η δημιουργία συνθηκών κοινωνικής έντασης, η οποία θεωρεί ότι θα κλιμακώνεται έως ότου η Δύση παραλύσει.

Διαβάστε σε αυτό το σημείο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το περιοδικό The New Yorker.

Ο τρόπος δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτός, αν θυμηθούμε ότι όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τον αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί, αλλά φρόντισε αμέσως μετά να εξαπολύσει μια χυδαία επίθεση στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Κι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά…