ΗΠΑ: Πως ο Στρατός σχεδιάζει να φέρει την επανάσταση στα άρματα μάχης με την τεχνητή νοημοσύνη



Μολονότι ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) προσπαθεί να ενσωματώσει τις προηγμένες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις του, πολλές από τις πλατφόρμες του παραμένουν βασικά στον 20 αιώνα.

Για παράδειγμα, δείτε τα άρματα μάχης.

Ο τρόπος που οι αρματιστές χρησιμοποιούν τα μηχανήματα τους ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητος τα τελευταία 40 χρόνια. Την εποχή ο ο Στρατός  των ΗΠΑ είναι παθιασμένος με τα ρομποτικά συστήματα, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα δίκτυα επόμενης γενιάς, ο χειρισμός του άρματος μάχης εξακολουθεί να βασίζεται στις χειροκίνητες εντολές πολύ καλά εκπαιδευμένων χειριστών.

“Σήμερα, οι αρματιστές χρησιμοποιούν μια αρκετά χειροκίνητη διαδικασία για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την προσβολή των στόχων”, εξήγησε ο Αρχιπυροβολητής Αρμάτων Abrams Λοχίας Ντάστιν Χάρις. “Οι αρχηγοί και οι πυροβολητές των αρμάτων σαρώνουν τον τομέα τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους στόχους κάνοντας χρήση των αισθητήρων τους. Από την στιγμή που θα εντοπίσουν έναν στόχο τότε θα πρέπει να επιλέξουν χειροκίνητα το πυρομαχικό που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για να προσβάλουν τον εν λόγω στόχο, να εκτελέσουν αποστασιομέτρηση με το λέιζερ ώστε να λάβουν την ακριβή απόσταση του και ακόμα μερικούς παράγοντες”.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε στόχο

“Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο”, πρόσθεσε. “Όλα λειτουργούν χειροκίνητα”.

Στο πεδίο μάχης του 21ου αιώνα, αυτό είναι ένας αναχρονισμός.

“Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος που εργάζονται οι αρματιστες μέσα στο άρμα είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογος με τον τρόπο που γίνονταν αυτά τα πράγματα πριν από 30 και 40 χρόνια”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νάμπορς, υποδιευθυντής συστημάτων και μοντέλων στο κέντρο C5ISR DEVCOM.

“Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, πολλοί εξ αυτών με μεγάλη τεχνική εμπειρία, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για βελτίωση του τρόπου που εργάζονται οι αρματιστές”, πρόσθεσε. “Οπότε στράφηκαν προς την Διοίκηση Εξέλιξης Επιχειρησιακών Ικανοτήτων, το Κέντρο Εξοπλισμών και το Κέντρο C5ISR ώστε να επιληφθούν του προβλήματος”.

Την 28η Οκτωβρίου, ο Στρατός των ΗΠΑ προσκάλεσε δημοσιογράφους στο πεδίο δοκιμών Αμπερντήν για να παρακολουθήσουν την λύση τους: Το Βελτιωμένο Σύστημα Εξελιγμένης Σκόπευσης και Υποβοηθούμενης Προσβολής ή αλλιώς ATLAS.

Tο ATLAS χρησιμοποιεί εξελιγμένους αισθητήρες, αλγόριθμων μηχανικής εκμάθησης και μια νέα οθόνη αφής για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εντοπισμού και προβολής στόχων, επιτρέποντας στους αρματιστές να αποκρίνονται στις απειλές πιο γρήγορα απο ποτέ.

“Η βοήθεια που προσφέρουμε στους Στρατιώτες θα μικρύνει τους χρόνους εμπλοκής και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να εκτελούν βολές κατά πολλαπλών στόχων στον ίδιο χρόνο που τώρα εκτελούν βολη σε έναν μονό στόχο”, δήλωσε ο Ντόουν Ντάιβερ, διευθυντής προγράμματος C5ISR για το ATLAS.

Εκ πρώτης όψεως, το πρωτότυπο ATLAS που δημιούργησε ο Στρατός των ΗΠΑ μοιάζει να είναι βγαλμένο από μια ταινία Star Wars, αλλα χωρίς αναδιπλούμενα πέλματα και κινούμενα σκέλη. Το σύστημα τοποθετήθηκε μέσα σε ενα συνονθύλευμα συστημάτων – ένα κομψό μαύρο σκάφος Griffin I δέχθηκε το σύστημα ATLAS μεσαίου διαμετρήματος (ATLAS MC) πάνω στον πύργο πυροβόλου 50 χλστ αυτόματης γέμισης.

Και πάνω στην οροφή του πύργου ήταν τοποθετημένος ενας μικρός στρόγγυλος αισθητήρας Υποβοηθούμενης Αναγνώρισης Στόχου (AiTR) – για την ακρίβεια είναι νέας αισθητήρας εικόνας υπερύθρων μεσαίου κύματος. Περιστρεφόμενος συνεχώς για την σάρωση του πεδίου μάχης, ο αισθητήρας έχει σχεδόν την δική του ζωή, δεν διαφέρει από την μονάδα R2 στο πίσω μέρος ενός X-Wing.

Ακολουθώντας το άρμα από πίσω και διασυνδεδεμένο με σειρές μεγάλων μαύρων καλωδίων ήταν ένα μαύρο M113. Για την επίδειξη αυτήν, ο σταθμός πληρώματος βρίσκονταν μέσα στο M113 κι όχι μέσα στο ίδιο το άρμα. Το M113 που σε σχέση με το Abrams είναι αρκετά ευρύχωρο, διέθετε τρείς θέσεις τοποθετημένες σε σειρά. Στην εσωτερική θέση βρίσκονταν μια οθόνη αφής και ένα χειριστήριο – που μοιάζει με αυτά που χρησιμοποιούνται στα βιντεοπαιχνίδια – για τον χειρισμό του άρματος, ενώ πιο πίσω οθόνες υπολογισμών προέβαλαν τις εσωτερικές λειτουργείες του ATLAS.

Φυσικά, το ATLAS δεν είναι το άρμα μάχης, ή ακόμα το M113 που ήταν διασυνδεδεμένο σε αυτό. Το σκάφος του άρματος υπηρετούσε ως ένα υποκατάστατο είτε ενός άρματος μάχης, ενός οχήματος μάχης ή ακόμα για την ανακατασκευή των σημερινών οχημάτων, ενώ ο πύργος ήταν το πρόγραμμα που εξελίσσεται από το Κέντρο Εξοπλισμών. Αρχικά, το M113 δεν προορίζονταν να συμμετέχει στην δοκιμή, αλλά ο Στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να τοποθετήσει το διαμέρισμα μάχης στο εσωτερικό του για λόγους ασφαλείας κατά τις δοκιμαστικές βολές με πραγματικά πυρά που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Το ATLAS, όπως υπενθυμίσανε επανειλημμένως  οι Αξιωματικοί στους παρατηρητές, δεν χέει κάποια δέσμευση προς το σκάφος ή τον πύργο όπου είναι εγκατεστημένο, είναι ανεξάρτητο.

Οπότε, αν το ATLAS δεν είναι άρμα, τότε τι είναι;

Σε γενικές γραμμές, το ATLAS είναι ο αισθητήρας συλλογής δεδομένων, ο αλγόριθμος μηχανικής εκμάθησης που επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία και η οθόνη/ελεγκτή που χρησιμοποιούν οι αρματιστές για να λειτουργούν το άρμα μάχης.

Ιδού πως λειτουργεί:

Το ATLAS ενεργοποιείται με τον οπτικό αισθητήρα επι της οροφής του άρματος μάχης. Από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, ο αισθητήρας σαρώνει αδιάλειπτα το πεδίο μάχης, παρέχοντας τα δεδομένα στον αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης που εντοπίζει αυτόματα τους στόχους.

Οι εικόνες των στόχων αποστέλλονται σε μια νέα οθόνη αφής, τη διεπαφή γραφικών χρήστη (GUI) για το ευφυές σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) του άρματος. Οι εικόνες στοιχίζονται καθέτως πανω στην αριστερή πλευρά της οθόνης, με το κεντρικό μέρος της οθόνης να προβάλει την εικόνα αυτού που σκοπεύει το πυροβόλο εκείνη την στιγμή. Περιμετρικά, στην “κορνίζα” της οθόνης υπάρχει αριθμός διαφορετικών ελέγχων για την επιλογή του πυρομαχικού, του τύπου πυρών, των ρυθμίσεων της κάμερας και άλλα.

Εικόνα του πρωτότυπου ATLAS εγκατεστημένο μέσα σε ένα M113

Με ένα απλό άγγιγμα του δαχτύλου σε εναν από τους στόχους στα αριστερά, αυτόματα το άρμα περιστρέφει το πυροβόλο του, τοποθετώντας τα σκοπευτικά του στο κέντρο της μάζας του ορατού επιλεγμένου στόχου. Καθώς το εκτελεί αυτό, το ΣΕΠ αυτόματα προτείνει το κατάλληλο πυρομαχικό και την βολή -όπως ριπή ή μονή βολή – για να αποκριθεί, παρότι ο χειριστής μπορεί να εκτελέσει ρυθμίσεις επι αυτών αν απαιτηθεί.

Οπότε με τον στόχο στα σκοπευτικά, το όπλο επιλεγμένο, ο χείριστης πρέπει να επιλέξει: Να αποδεχθεί τις συστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης και να πιέσει την σκανδάλη, να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις πριν την βολή ή να μην εκτελέσει βολή. Ολόκληρη η διαδικασία από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι το πάτημα της σκανδάλης μπορεί να διαρκέσει ελάχιστα δευτερόλεπτα. Από την στιγμή που ο στόχος θα καταστραφεί, ο χειριστής μπορεί απλώς να αγγίξει την οθόνη ώστε να επιλέξει τον επόμενο στόχο που εντοπίστηκε απο το ATLAS.

Κατα την αυτοματοποίηση των χειροκίνητων διαδικασιών, ο σκοπός του ATLAS είναι η ελαχιστοποίηση των χρόνων εμπλοκής. Ωστόσο, βίντεο επίδειξης από το πεδίο δοκίμων Αμπερντήν ισχυρίζεται ότι το ATLAS επιτρέπει “τον χειριστή να προσβάλει τρείς στόχους στον χρόνο που τώρα χρειάζεται για να προσβάλει μόνο έναν”.

Ουσιαστικά το ATLAS είναι το πάντρεμα των τεχνολογιών που εξελίσσονται από το Κέντρο C5ISR του Στρατού και το Κέντρο Εξοπλισμών.

“Ενσωματώνουμε, πειραματιζόμαστε και κατασκευάζουμε πρωτότυπα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες από το Κέντρο C5ISR – όπως εξελιγμένους Ε/Ο αισθητήρες σκόπευσης, αλγορίθμους υποβοηθούμενης σκόπευσης -παραλαμβάνουμε αυτές τις τεχνολογίες και τις ενσωματώνουμε με τα ευφυή ΣΕΠ του Κέντρου Εξοπλισμών ωστε να διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα ανάμεσα σ΄αυτές τις τεχνολογίες που βασικά μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο στους αρματιστές”, εξήγησε ο υποδιευθυντής του Τμήματος Επίγειων Συστημάτων Μάχης, Τζαμί Ντέιβις.

Ξεκινώντας τον Αύγουστο, ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε να φέρνει μικρές ομάδες αρματιστών για να δοκιμάσει το νέο σύστημα, κυρίως χρησιμοποιώντας την νεα διαρρύθμιση εικονικής πραγματικότητας που απεικονίζεται στις οθόνες και τις λειτουργίες του ATLAS. Με την πρότερη συγκέντρωση ανατροφοδότησης από τους Στρατιώτες, ο Στρατός των ΗΠΑ ελπίζει ότι μπορούν να βελτιώσουν το σύστημα γρήγορα και να το καταστήσουν έτοιμο για να αναπτυχθεί στο πεδίο πολύ γρηγορότερα. Ήδη, ο Στρατός των ΗΠΑ χέει φέρει 40 Στρατιώτες. Η μεγάλη επαφή με τους Στρατιώτες και η δοκιμή με αληθινά πυρά αναμένεται να βοηθήσουν τον Στρατό στην βελτίωση του προϊόντος του.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, το ATLAS δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τους αρματιστές. Σχεδιάστηκε για να κάνει ευκολότερη την αποστολή τους και πολύ πιο γρηγορότερες τις διαδικασίες τους. Ακόμη και αν το ATLAS υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι αρματιστές θα πρέπει να εκπαιδεύονται και στις χειροκίνητες λειτουργείες για την περίπτωση που το σύστημα χαλάσει. Και θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκπαίδευση τους στην επαλήθευση των συστάσεων των αλγορίθμων.

“Μπορούμε να υποστηρίξουμε τους Στρατιώτες και να μειώσουμε τον αριθμό χειρωνακτικών εργασιών που πρέπει να εκτελέσουν καθώς διατηρούμε την ικανότητα παράκαμψης του συστήματος απο τους Στρατιώτες, και να λαμβάνουν πάντα την τελική απόφαση του πότε ένας στόχος είναι μια απειλή ή όχι, πότε η εκτέλεση βολής είναι επιθυμητή και πως μπορούν να λάβουν απόφαση να πατήσουν την σκανδάλη και να προσβάλουν τους στόχους”, εξήγησε ο Ντάιβερ.

Πηγή: c4isrnet.com