ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟ «ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ»



ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί η Τουρκία να κλιμακώνει τις προ­κλητικές ενέργειες της με αλλεπάλλη­λες NAVTEX, αλλά στο Πεντάγωνο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φοβούνται θερμό επεισόδιο.

Προς τούτο έχει δοθεί εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί διαρκώς, αλλά διακριτικά, το «Ορούτς Ρέις». Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποδεικνύουν τη διαρκή επιτήρηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ έχει σχημα­τιστεί ένα τείχος από πολεμικά πλοία που θα εμποδίσουν με κάποιο τρόπο το τουρκικό πλοίο να εισέλθει πέρα από τα 8-9 ναυτικά μίλια.

Αντίθετα, πηγές του ΝΑΤΟ αναφέ­ρουν ότι ο επικεφαλής γ.γ. της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ότι φοβά­ται θερμό επεισόδιο ή ατύχημα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αν συνεχιστεί αυτή η κινητικότητα. Προς τούτο, ο Στόλτενμπεργκ προω­θεί εκ νέου το μηχανισμό αποτροπής κρίσεων, αλλά η ελληνική πλευρά τού διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτε εάν δεν φύγει το τουρκικό ερευνητικό από τα ελ­ληνικά νερά... Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κάτι σε βάρος του «Ορούτς Ρέις», αφού, όπως λένε πολλοί, μεταξύ των οποί­ων και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χτυπήσουμε πολιτικό πλοίο, ακόμη και αν θεωρούμε ότι κάνει έρευνες στο βυθό. «Μόνο σε περίπτωση που μπορούμε να τεκμηριώσουμε αλλοί­ωση βυθού θα αποδείξουμε ότι κάνει έρευνες», προσθέτει σε συνομιλητές του ο ναύαρχος Διακόπουλος.

Κορυφαίος διπλωμάτης ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρή­σει σε βίαιη ενέργεια κατά ελληνικών «στόχων», «εκτός και αν οι Τούρκοι είναι βέβαιοι ότι το θερμό επεισόδιο θα το χρεωθεί η Ελλάδα». Και αυτό το ανέφερε μετά από συνομιλία με Τούρ­κο συνάδελφό του, που υπηρετεί σε τρίτη χώρα...

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος αντι­πρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, δήλωνε σε συνέντευξή του ότι οι επόμενες έρευνες θα είναι νοτίως της Κρήτης, «που περιλαμβάνει η συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη», επι­βεβαιώνοντας επί της ουσίας το δημοσίευμα της «Βτκ» της περασμένης εβδομάδας. Η Τουρκία μπορεί να ανα­κοίνωσε τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του «Oruc Reis» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο με νέα Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, αλλά όταν έρθει στην Κρήτη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την ελληνική κυβέρνηση. Για την ώρα, με δυτικό όριο τον 28ο Μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του «Oruc Reis» θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυ­χτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συμπληρώνονται 15 ημέρες ερευνών ανάμεσα στη Ρό­δο και το Καστελόριζο.

Ήδη, το τουρκικό ερευνητικό, με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιο­μέτρων, πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες εντός της ελληνι­κής υφαλοκρηπίδας.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Πιθανολογείται ότι δεν θα προκαλέσει ανήμερα της επετείου.

(ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)