Ο Ερντογάν απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση "'όπου χρειαστεί"



Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η κυβέρνηση αναμένει πότε ο κ. Ερντογάν θα μας καλέσει να “μιλήσουμε”, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει σαφές προς την Ελλάδα και τη Δύση ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. 

Μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι "είναι πλέον συνείδηση σ΄ όλο τον κόσμο ότι η Τουρκία έχει λόγο και την ικανότητα να εφαρμόζει τις πολιτικές της με ενεργή στρατιωτική υποστήριξη επί τόπου. Η Τουρκία έχει πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο όπου είναι σε θέση να υποστηρίξει όλους τους φίλους της", είπε αναφερόμενος στο Αζερμπαϊτζάν.

Η χρήση της “στρατιωτικής υποστήριξης” έγινε αισθητή και στα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα επί δύο μήνες πίεσε την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα, προκαλώντας μεταξύ άλλων και σοβαρή οικονομική αιμορραγία. 

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εκείνη με τη στάση της οδήγησε στις “διερευνητικές συνομιλίες” με την Τουρκία. 

Πριν την έξοδο του τουρκικού στόλου η Αθήνα είχε εκδηλώσει οποιαδήποτε επιθυμία για διάλογο; 

Δεν το θυμόμαστε…

Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο καθαρά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία “λύνει τις υποθέσεις της”.

Ο Ερντογάν είναι προφανές ότι έχει εξασφαλίσει το “πράσινο φως” των “βασικών παικτών” της Δύσης για όσα λέει και πράττει. Είναι οι ίδιοι που με κάποιο τρόπο μας…έπεισαν ότι θα ΄ναι “πιο αποτελεσματικές οι απειλές κυρώσεων, από τις ίδιες τις κυρώσεις”, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Το πιο επικίνδυνο δεν είναι τι λέει και τι κάνει ο Ερντογάν με την ανοχή και την υποστήριξη της Δύσης. Ο πραγματικός κίνδυνος στα ελληνοτουρκικά είναι ότι δείχνουμε μια εμμονική άρνηση να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, ελπίζοντας πάντα ότι ο Ερντογάν δεν εννοεί αυτά που λέει αλλά…κάτι άλλο. 

Αν και η πραγματικότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες μας διαψεύδει κάθε ημέρα πανηγυρικά, εμείς εξακολουθούμε το “ταξίδι μας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”…

Μόνο που κι αυτή η βάρκα είναι έτοιμη να βυθιστεί…