Πώς η Τουρκία μετέφερε τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν – «Μας είπαν ψέμματα» λένε οι μισθοφόροι



Η αραβόφωνη υπηρεσία του βρετανικού BBC επιβεβαιώνει τη μεταφορά Τουρκμένων τζιχαντιστών από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, για να πολεμήσουν ενάντια στους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
 
Το BBC μεταδίδει ότι μίλησε με έναν από τους «εκατοντάδες» μισθοφόρους από τη Συρία που αναπτύχθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με αυτόν, στρατολογήθηκαν από τους οπλαρχηγούς της τουρκμενικής εθνοϊσλαμιστικής Ταξιαρχίας Αλ Χάμζα, συνιστώσα του φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού (πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού – FSA) με μηνιαία αμοιβή 2.000 δολάρια.

Ο Αμπντουλάχ, το ψευδώνυμο του τζιχαντιστή που μίλησε στο BBC, δέχθηκε τη «δουλειά» στο Αζερμπαϊτζάν για 2.000 δολάρια μηνιαίως.

Ο Αμπντουλάχ επίσης περιέγραψε πώς ταξίδεψε από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σαΐφ Άμπου Μπακρ, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Χάμζα, πρότεινε να πάμε στο Αζερμπαϊτζάν για να φρουρούμε στρατιωτικά σημεία στα σύνορα για 2.000 δολάρια μηνιαίως.

»Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε πόλεμος. Μεταφερθήκαμε από τη βόρεια Συρία στο χωριό Χορ της Κιλίς (στην Τουρκία), όπου μας πήραν χρήματα, τηλέφωνα, ρούχα του Συριακού Εθνικού Στρατού, ώστε η ταυτότητά μας να μην αναγνωρίζεται».

Ο Αμπντουλάχ κατάφερε να πάρει πίσω το τηλέφωνό του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του, αλλά δεν ξέρει εάν θα τους ξαναδεί.

«Στη συνέχεια μας μετέφεραν στο αεροδρόμιο της Αντέπ (Γκαζιαντέπ) στη νότια Τουρκία, όπου πήραμε πτήση διάρκειας μίας ώρας και 40 λεπτών για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί μεταφερθήκαμε στο Αζεμπαϊτζάν με πτήση της “Azeri Airlines”».

Ο Αμπντουλάχ είναι ένας από τους εκατοντάδες άνδρες, ηλικίας 17 έως 30 ετών, που μετέφερε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν, δίχως να γνωρίζουν ότι θα εμπλέκονταν σε πόλεμο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο μηνιαίος μισθός στη Συρία είναι 50 δολάρια. Τα 2.000 δολάρια μηνιαίως αντιστοιχούν σε μισθούς τριών ετών στη Συρία.

Τα ξημερώματα Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η επίθεση των Αζέρων στις αρμενικές θέσεις:

«Μας φόρτωσαν σε καμιόνια, μας έντυσαν με αζέρικες στολές, μας έδωσαν από ένα καλάσνικοφ… Οι περισσότεροι εδώ (σ.σ. που στρατολογήθηκαν στη Συρία και μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν) είμαστε φτωχοί πολίτες που θέλαμε χρήματα, δεν είμαστε στρατιώτες«.

Όταν σταμάτησαν τα στρατιωτικά φορτηγά, «έκπληκτοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή και δεν ξέραμε ούτε που βρίσκεται ο εχθρός.

»Όταν άρχισαν να μας βομβαρδίζουν, οι νέοι άρχισαν να κλαίνε και να φοβούνται και ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τότε μία οβίδα έπεσε δίπλα μας, σκοτώνοντας τέσσερις Σύρους και τραυματίζοντας τρεις ακόμα».

Εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Αμπντουλάχ ότι στο Αζερμπαϊτζάν μεταφέρθηκαν απόλεμοι άνδρες από τη βόρεια Συρία και όχι έμπειροι τζιχαντιστές, ο Ερντογάν αποδεικνύεται διπλά απατεώνας, διότι «πουλάει» για εμπειροπόλεμους μισθοφόρους άνδρες δίχως καμία πολεμική εμπειρία.

Τοπικές πηγές στη βόρεια Συρία είπαν στο BBC Arabic ότι αρκετές οικογένειες άρχισαν να ειδοποιούνται ότι σκοτώθηκαν συγγενείς τους που πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν.

«Μετά την έναρξη του πολέμου, προσπαθήσαμε να πούμε στους αρχηγούς εδώ ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στη Συρία, αλλά μας εμπόδισαν και μας απείλησαν με μακροχρόνια κάθειρξη εάν δεν πάμε να πολεμήσουμε στα μέτωπα», είπε ο Αμπντουλάχ στο BBC Arabic.

Σύμφωνα με την παραπάνω μαρτυρία, πάμφτωχοι άνδρες από τη βόρεια Συρία νόμιζαν ότι θα έβγαζαν εύκολα και πολλά χρήματα ως συνοριοφύλακες στο Αζερμπαϊτζάν, εξαπατήθηκαν και βρέθηκαν να πολεμάνε στην πρώτη γραμμή ενάντια στους Αρμένιους.