Σε πλήρη επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για... τρίτη φορά



Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση της Τουρκίας, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν.

21η Ιουλίου, 10 Αυγούστου, 12 Οκτωβρίου, είναι οι τρεις ημερομηνίες που οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε πλήρη συναγερμό.

Ένα μήνα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο και ενώ η Αθήνα περίμενε την πρόταση της Άγκυρας για την ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου, η Άγκυρα προτίμησε να δυναμιτίσει το κλίμα με νέα παράνομη navtex.

«Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα η Navtex για το Oruc Reis»

Νωρίτερα, με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις εμπρηστικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας για την παράνομη Navtex και την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εγκαλεί την Αθήνα για ισχυρισμούς αβάσιμους και ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφέρει επίσης ότι το σεισμογραφικό μετά τη συντήρηση συνεχίζει τις έρευνες από εκεί που τις σταμάτησε «εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις ενστάσεις της Ελλάδας και χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικούς» τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Τέλος, καλεί την Αθήνα να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες «που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κυρίως με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας».