Κρίση στον Καύκασο: Σκληρή η γραμμή του Ερντογάν – Αψηφά τους πάντες



Σε σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή εμμένει ο Ερντογάν στο θέμα της διένεξης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός αζερικής εδαφικής επικράτειας, παρά τις έντονες λεκτικές αντιδράσεις και απαιτήσεις των Γάλλων και των Ρώσων -αναφορικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις του Μπακού- που ευθέως ζήτησαν να σταματήσουν γιατί ήδη προκαλούν μεγάλες απώλειες σε αμάχους και στις δύο πλευρές, ενώ γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση όπλων και πυρομαχικών.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Πέρα από το ανακοινωθέν-έκκληση των δύο προέδρων (με την προσθήκη του Ντόναλντ Τραμπ, σε άλλη ανακοίνωση της Ομάδας του Μινσκ), ιδιαίτερα σκληρή για την Τουρκία ήταν η χωριστή τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε προσωπικά τον Ερντογάν για τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Λιβύη και τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονότα για τα οποία, όπως είπε, η Γαλλία διαθέτει αποδείξεις.

Στην κοινή τους δήλωση οι Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν (με αυτή τη σειρά στο κείμενο) καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκφράζουν τη λύπη τους για τις ανθρώπινες απώλειες και καλούν (τηρώντας ίσες αποστάσεις) τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας του Μινσκ, του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη).

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε αργά χθες το απόγευμα ως «απαράδεκτες» τις προτάσεις και εκκλήσεις για ανακωχή, που μεταξύ άλλων έκανε από κοινού η ομάδα συμπροέδρων του Μινσκ και συγκεκριμένα οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ομοίως ο Ερντογάν απέρριψε και παράλληλες εκκλήσεις από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ε.Ε., ως και τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (άλλωστε οι δύο εμπόλεμες χώρες συνεργάζονται σε αρκετά προγράμματα με την Ατλαντική Συμμαχία).

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ερντογάν σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν και ο εκ των αντιπροέδρων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP Κουρτουμλούς.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε επτά περιοχές που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι στον πόλεμο του 1991-1994, που βρίσκονται περιφερειακά του θύλακα, με τις πιο σφοδρές μάχες να λαμβάνουν χώρα στο Φουζούλι και στο Τζαμπραγίλ (οι άλλες πέντε είναι η Ζαγκιλιάν, η Κούμπαρντι, το Λατσίν, η Καλμπασάρ και η Αγκνάμ). Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορικά με τα υπομέτωπα της πολεμικής σύγκρουσης και τις απώλειες των δύο πλευρών, αν και λογικά λόγω της χρήσης πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων(MLRS) ως και βαρέος πυροβολικού υπολογίζεται να είναι πολλές. Ο διάδρομος του Λατσίν είναι μία στενή λωρίδα γης που συνδέει το Ναγκόρνο-Κάραμπαχ με το έδαφος της Αρμενίας.

Το Ερεβάν εξακολουθεί να επισημαίνει ότι η Τουρκία, πέραν του πολεμικού υλικού, ενισχύει τις θέσεις του Μπακού με ισλαμιστές αντάρτες ως και Τουρκμένιους από τη βόρεια Συρία που έρχονται με αεροπλάνα από αεροδρόμια της ΝΑ Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ τριών εβδομάδων η Αγκυρα μετά το πέρας των κοινών ασκήσεων σε Μπακού, Γκάρνια και Ναχιτσεβάν άφησε στη διάθεση των αζερικών δυνάμεων μεγάλες ποσότητες αρκετά σύγχρονου στρατιωτικού υλικού για την εν εξελίξει επίθεση.

Στην έδρα της 3ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ερτζινκάν πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων (μέσω τηλεδιάσκεψης), στρατηγού Ουμίτ Ντουντάρ και του διοικητή της στρατιάς, στρατηγού Σερέφ Ονγκάι και εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις που άρχισαν το περασμένο Σάββατο. Η Τουρκία δικαιολογεί την εμπλοκή της βασιζόμενη στη συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης του 2010, ως και στη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Αμυνας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στην Αγκυρα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και εκ των πλέον στενών συμβούλων του Ερντογάν, δρ Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι «η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είναι στην απόλυτη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 700 αμυντικά προγράμματα που καλύπτουν όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής