Kρίσιμες ώρες: ''Μια ανάσα'' από το Καστελόριζο το Oruc Reis

Kρίσιμες ώρες: ''Μια ανάσα'' από το Καστελόριζο το Oruc ReisΤα σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τα ελληνοτουρκικά μετά τα «χάδια» της Ευρώπης στην Άγκυρα, το περιθώριο δύο μηνών για να… συμμορφωθεί και τη νέα προκλητική στάση που επιδεικνύει, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα ακόμα και με την πρόκληση θερμού επεισοδίου προκειμένου να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για το μοναδικό ανοιχτό θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά με «ανοιχτή» ατζέντα (αποστρατικοποίηση νησιών, ζητήματα κυριαρχίας κα).

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό της στάσης της Άγκυρας είναι ότι το μεσημέρι της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πλησίασε το Καστελόριζο σε λιγότερο από 20 νμ.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό ερευνητικό βρισκόταν περίπου 25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης Navtex.   

Επιτελείς υπολογίζουν ότι εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία, δεν αποκλείεται σήμερα το πρωί να κλιμακώσει περισσότερο, ευρισκόμενο κάτω από τη ζώνη μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων. Άλλωστε η Άγκυρα θέλει να «ξύσει τα νύχια της» προσεγγίζοντας έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια, πράγμα που προβλέπει και η παράνομη Navtex που έχει εκδώσει κι έχει ισχύ έως τις 22 Οκτωβρίου.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα 

Με ανοικτό το ενδεχόμενο τουρκικής προβοκάτσιας οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αυξημένη επιφυλακή για να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε απόπειρα της Άγκυρας να επιβάλει τετελεσμένα και να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δική της ατζέντα. ΓΕΕΘΑ και  ΓΕΝ έχουν αναλύσει όλα τα σενάρια ήδη από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ  Ένοπλες Δυνάμεις, Επιτελείο και μάχιμες μονάδες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κι ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για κάθε κίνηση που γίνεται από την τουρκική πλευρά.

Το μισό Αιγαίο διεκδικεί ο Ερντογάν με νέους χάρτες 

Παράλληλα, με νέο χάρτη η Άγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχές στις οποίες έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Το γεγονός αυτό, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δείχνει τη βούληση του Ερντογάν να προκαλέσει επεισόδιο «τύπου Ιμίων» με αφορμή ενδεχόμενη έρευνα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας. Τον εν λόγω χάρτη ανάρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!». Αυθαίρετες χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».