Άγκυρα: «Το Oruc Reis είναι έτοιμο για νέα αποστολή σε Αιγαίο & Μεσόγειο»



Mετά την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας στα γραφεία του ΝΑΤΟ η οποία έγινε υποτίθεται «για τεχνικούς λόγους» και επί της ώρας διακόπτονται αυτές οι συνομιλίες μέχρις ότου «λάβουν νέες οδηγίες» από τις πρωτεύουσές τους η Άγκυρα ξεκινάει την ψυχολογική επίθεση κατά των Αθηνών με την κατεξοχήν «φωνή της», την Yeni Safak, η οποία δημοσίευσε πολεμικό άρθρο με τίτλο: «Το Oruc Reis είναι έτοιμο για μια νέα αποστολή».

Την ίδα στιγμή το τουρκικό ΥΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η Τουρκία θα υπερασπιστεί την "Γαλάζια Πατρίδα" σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο».

Αναφέρει πως το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και τη ανεφοδιασμού και βρίσκεται πλέον στ’ ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, έτοιμο ν’ αναλάβει δράση.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το Oruc Reis συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα σεισμικά δεδομένα: «Σε μια θαλάσσια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε στις 10/8/2020» εννοώντας την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όταν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε πως «δεν πραγματοποιεί έρευνες» και την διέψευσε εν συνεχεία ο πρώην ΣΕΑ Α.Διακόπουλος κατά τον οποίο «έγιναν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» (ο οποίος έγινε πρώην γι΄αυτό το λόγο).

Σύμφωνα με το δημοφιλές marinetraffic.com, το Oruc Reis παραμένει έως αυτή την ώρα, στη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Εν συνεχεία εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ:

«Σε κάθε σημείο της Γαλάζιας πατρίδας μας, δηλαδή τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρα μας, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν και βλέπουμε θετικά τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης και της αύξησης της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, στόχος μας είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Σ. Ακτόπ.