Ραγδαία επιδείνωση στα Ελληνοτουρκικά: Απέπλευσε το Oruc Reis με συνοδευτικά πλοία



Σεισμικές έρευνες μέχρι 6,5 μίλια από το Καστελόριζο από σήμερα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν - Για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης κάνει λόγο η Αθήνα και ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τέσσερις ημέρες μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.

Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναμένεται όμως ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του Oruc Reis, με δεδομένο ότι απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό.

Η κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει σεισμικές έρευνες από σήμερα 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κορύφωσης της έντασης. Πολύ περισσότερο που η περιοχή που δεσμεύεται παρανόμως από την τουρκική Navtex 1262/20 (http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/antalya-navtex-station/23-all-stations/antalya-navtex-station) σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελόριζου!

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη επί ποδός. Από το πρωί γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο και ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα.