Τα κρούσματα σήμερα θα φτάσουν πάλι τις 2.000 – Εφιαλτική πρόβλεψη από τα λύματα στην Αττική



50.000 με 60.000 κρούσματα δείχνουν τα λύματα της Αττικής. Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι και προβλέπουν lockdown πολύ σύντομα αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Απογοητευτική η εικόνα από τα κλειστά καταστήματα στην Αθήνα.

Η Αθήνα μπορεί να μην έχει μπει ακόμα σε ολικό lockdown αλλά η εικόνα σήμερα ήταν εντελώς διαφορετική από την χθεσινή. Κάποια μαγαζιά δεν άνοιξαν καθόλου και οι δρόμοι ήταν άδειοι από κόσμο. Κεντρικοί δρόμοι της πόλης ήταν βουβοί και μόνο θλίψη προκαλούσαν οι εικόνες από τις μαζεμένες καρέκλες των εστιατορίων.

Η πανδημία του κορονοϊού με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αναγκαστική λήψη μέτρων έχει ρημάξει την οικονομία και η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Τα μέτρα που ήρθαν δεν έχουν ακόμα δείξει αποτελέσματα και αν αυτά δεν φανούν σύντομα τότε το lockdown αλα Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτο. 

Προς εκεί έδειξαν και οι δηλώσεις σήμερα των ειδικών αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα τότε το lockdown είναι προ των πυλών. 

Πάνω από 2.000 κρούσματα «βλέπει» ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην ΕΡΤ μόνο καθησυχαστικές δεν ήταν.

Προέβλεψε πάνω από 2.000 κρούσματα για σήμερα «μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αρκουμανέας απέδωσε στις μετακινήσεις την διασπορά του κορονοϊού. «Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Αρκουμανέας, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, υπάρχει σχεδιασμός για μαζικά rapid tests ο οποίος σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.

Τα λύματα της Αττικής τρομάζουν 
Την ίδια ώρα άσχημα μαντάτα έρχονται από τους ειδικούς για τα λύματα της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι τα λύματα της Θεσσαλονίκης έδειξαν την πορεία της πανδημίας στην πόλη και το lockdown. 

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού είπε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, είπε χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000».

Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε, για παράδειγμα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα», είπε ακόμα και εξήγησε: «Παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή δημόσιας υγείας».