ΠΟΕΣ και Armyvoice φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΥΠΕΘΑ για τη νυκτερινή αποζημίωση



Έγγραφο της ΠΟΕΣ προς το ΥΠΕΘΑ, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Armyvoice.gr για την αποζημίωση των Στρατιωτικών, για τη νυκτερινή εργασία τους

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Με το (δ) σχετικό έγγραφό μας, σας μεταφέραμε την πλήρη αγανάκτηση του συνόλου των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών, αναφορικά με την απάντηση που δώσατε στη δια ζώσης παρουσία σας στο Ελληνικό κοινοβούλιο, σχετικώς με την αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας των στρατιωτικών και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καθορίσει του όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της, εμπεριέχουσα για ακόμη μία φορά την απαξίωσή τους, αφού μεταφέρετε την όποια ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών και σας ζητήσαμε, μεταξύ των άλλων, όπως δημοσιοποιήσετε:

- τον αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επί των ημερών σας, με το οποίο εξήλθε το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης, με παραλήπτη το Υπουργείο Οικονομικών και

- τη φερόμενη ως εκδοθείσα ως άνω κοινή υπουργική απόφαση, γνωρίζοντάς μας το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που πιθανώς διέλαθε της προσοχής μας.

Με το από 17.11.2020 (ε) σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Armyvoice.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) δημοσιοποιείται έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 27.8.2018, το οποίο επιστρέφει σχέδιο Κ.Υ.Α. του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας και προκατόχου σας, με το αιτιολογικό ότι η προκαλούμενη από την υλοποίηση της αυτής προτεινόμενης Κ.Υ.Α. δαπάνης για το τρέχον έτος (2018) ήταν πέραν των προβλέψεων του εκτελούμενου προϋπολογισμού και τυχόν υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων θα είχε επίπτωση στο ΜΠΔΣ 2019-2022, με ότι αυτό συνεπαγόταν στα δημόσια οικονομικά της Χώρας.

Ήδη με τα (β) και (γ) έγγραφά μας είχαμε καταδείξει ότι, τουλάχιστον για το έτος 2020, δεν είχε προβλεφθεί κάποιο ποσό για τη αποζημίωση της νυκτερινής μας απασχόλησης, όπως άλλωστε συνέβη και για τα έτη 2018 και 2019.

Το ως άνω προμνησθέν σχέδιο Κ.Υ.Α. δημιουργεί ευλόγως σε κάθε καλόπιστο αναγνώστη του το ερώτημα: «δηλαδή, μέχρι το 2022 δεν θα υπάρξει Κ.Υ.Α. καθόσον τούτη θα έχει επιπτώσεις στο ΜΠΔΣ ή δρομολογούνται άλλες εξελίξεις;».

Κατόπιν τούτων σας καλούμε ως ύστατη προσπάθεια να δημοσιοποιήσετε τυχόν νέο σχέδιο Κ.Υ.Α. που συνέταξαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε κάθε περίπτωση να δημοσιοποιήσετε, απαντώντας στο παρόν έγγραφό μας, τις ειλικρινείς προθέσεις σας. Η συνεχιζόμενη απαξίωσή σας προς την Ομοσπονδία μας και οι απαντήσεις που δίδετε στην Εθνική αντιπροσωπεία, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εκλαμβάνεται από το σύνολο των Ελλήνων στρατιωτικών ως αποφυγή νομικών υποχρεώσεων των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, στο τεράστιο έργο που αγόγγυστα αυτοί προσφέρουν.

Αναμένοντας με αγωνία τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Κ.Υ.Α., παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης
Συνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

Κατσανεβάκης Ιωάννης
Επισμηναγός (ΥΑΔ)
6983503514