Ήρθε ο καιρός το ΝΑΤΟ να αποβάλει την εξτρεμιστική ισλαμική Τουρκία



Η Τουρκία, υπό την ηγεσία σχεδόν δύο δεκαετιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει συνεχώς τις ακραίες ισλαμικές τάσεις της, ενώ εργάζεται ενεργά ενάντια στα συμφέροντα της Δύσης, η οποία ζητά την απομάκρυνση της χώρας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, έγραψε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος-αναλυτής Tim Ogden.

Η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί και να υπονομεύσει θανάσιμα τη συμμαχία της οποίας είναι  μέλος από το 1952, με την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση να ενισχύεται υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Η Τουρκία συμμετείχε πρόσφατα σε μια διπλωματική συζήτηση με τη Γαλλία για τις παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους και την άρνησή του να αφαιρέσει κινούμενα σχέδια που κοροϊδεύουν τον Προφήτη Μωάμεθ.
 
Ο Ερντογάν απάντησε αμφισβητώντας την ψυχική κατάσταση του Γάλλου ομολόγου του και ζητώντας μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Τουρκία έχει ξεκινήσει σημαντικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, ενώ παρεμβαίνει ενάντια στον επαναστάτη Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και τις δυνάμεις του στη Λιβύη. Η χώρα υποστηρίζει επίσης το Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη της με την Αρμενία σχετικά με την αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ εμπλέκεται περαιτέρω σε μια σύγκρουση με την Κύπρο και την Ελλάδα σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Γιατί λοιπόν το ΝΑΤΟ δεν ενεργεί ενάντια στην Τουρκία που υπονομεύει συνεχώς τα συμφέροντα συμμαχικών κρατών;» ρώτησε ο Όγκντεν. «Η προφανής λύση θα ήταν να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη συμμαχία, μια κίνηση που θα έδειχνε ότι το ΝΑΤΟ έχει το θάρρος των δικών του πεποιθήσεων και δεν θα ανεχθεί μέλη που έχουν, ουσιαστικά, εχθρικές δυνάμεις».
 
Είναι καλύτερο η συμμαχία να ακολουθήσει αυτήν την πορεία από το να επιτρέψει στην Άγκυρα να παραιτηθεί με τους δικούς της όρους, σύμφωνα με τον Ogden, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την απομάκρυνση των κρατών μελών. Ίσως, είπε ο αναλυτής, η συμμαχία θα μπορούσε να αλλάξει το ιδρυτικό της έγγραφο για να απομακρύνει την Τουρκία, καθώς η αποτυχία του θα ενίσχυε μόνο την τρέχουσα αδύναμη εικόνα της. “Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντισταθεί στους συμμάχους του, είναι πολύ απίθανο να αντιμετωπίσει κατάλληλα τους εχθρούς του”, δήλωσε ο Όγκντεν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews