Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΙΟΥ "ΣΕΙΡΗΝ"



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟ “ΣΕΙΡΗΝ”

Το πλοιάριο “ΣΕΙΡΗΝ” , ειναι ενα ξύλινο σκάφος τύπου Liberty που ναυπηγήθηκε το 1939 στα ναυπηγεία Περάματος .
Στη πορεία του χρόνου σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Κλεόβουλος Παπακώστας, το πλοιάριο άλλαξε συνολικά 22 ιδιοκτήτες και πήρε διάφορα ονόματα .
Το 1956 μετονομάστηκε σε “ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ”, το 1958 σε “ΜΑΡΙΑ” και το 1990 σε “ΧΕΛΑΝΔΡΙΟ”.
Το “ΣΕΙΡΗΝ” είχε χρησιμοποιηθεί κατα τον αντιστασιακό αγώνα (1941- 1944) για τη μεταφορά οπλισμού.

Τον Μάρτιο 1954 , (2-5/3/1954) το “ΣΕΙΡΗΝ” με καπετάνιο τον Ευάγγελο Λουκά - Κουταλιανό μετέφερε το πρωτο φορτίο ολπισμού από την Ελλάδα προς Κύπρο στα πλαίσια προετοιμασίας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η εκφόρτωση του οπλισμού έγινε στην ακτή “Βρέξη”.

Στις 10 Νοεμβρίου 1954, το “ΣΕΙΡΗΝ” με καπετάνιο τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, αποβιβασε στην ακτή “Αλυκ'ή” της Χλώρακας, τον αρχηγό του απελευθερωτικού αγώνα στρατηγο Γεώργιο Γρίβα - Διγενή, συνοδευόμενο από τους Σάββα Λοϊζίδη και Νότη Πετροπουλέα.

Το πλοιάριο , εντοπίστηκε κατα το έτος 2.000 , χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Κλεόβουλου Παπακώστα, με τη βοήθεια του Γεωργίου Ραπατζίκου, έφερε την ονομασία “ΧΕΛΑΝΔΡΙΟ” και ηταν στη ιδιοκτησία του κ. Χαράλαμπου Δρακάτου ο οποίος ηταν Γενικός Γραμματέας του σωματείου “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ”.


Ο Κ. Χ. Δρακάτος δώρισε το πλοιάριο προς το ως άνω σωματείο στις 18/9/1996 που το χρησιμοποιούσε σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικές μαθητικές εκδρομές στο Σαρωνικό.
Το πλοιάριο συμμετείχε και στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανωνε ο Δήμος Σαλαμίνας για την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Με την υπ' αρ. 803/22740/10-5-1999 απόφαση του Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος, το “ΧΕΛΑΝΔΡΙΟΝ” χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρήτέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία διότι προκειται για το παλαιότερο ξυλινο σκάφος τύπου Liberty που υπάρχει και ειναι σημαντικό για τη νεότερη ελληνική ιστορικη περίοδο.

Το Δ.Σ. του σωματείου “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ”.
Όταν πληροφορήθηκε για τη προσφορά του σκάφους στον απελευθερωτικό μας αγώνα, με απόφαση του που λήφθηκε σε συνεδρία στις 4/2/2002 προεδρεύοντος του Ηλία Λάσκαρη δώρισε το σκάφος στο Σ.Ι.Μ.Α.Ε, στο Ιδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα και στους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Σε ειδική τελετή στα γραφεία της “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ”.
Στις 3/4/2001 παρουσία του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμούς της Κύπρου κ. Ουράνιου Ιωαννίδη, του Προέδρου του ΣΙΜΑΕ κ. Ανδρέα Αγγελόπουλου, του κ. Μιχαλάκη Ιωάννου ως εκπροσώπου του ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα και του κ. Θάσου Σοφακλέους ως εκπροωπυ των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και του Κλεόβουλου Παπακώστα, εγινε η επίσημη παραδοση του σκάφους από τους δωρητες προς τους δωρεοδόχους.

Με τη συνδρομή του δικηγόρου Πειραιώς Λοϊζου Α Γιαννόπουλου έγιναν οι διαδίκασιίες μεταβίβασης του σκάφους και εξασφαλιτηκε άδεια μεταφοράς του στη Κύπρο.
Τον Ιαννουάριο 2004, με τις άοκνες προσπάθειες των κκ Θάσου Σοφοκλέους και Χαράλαμπου Δρακάτου , επετέυχθη η μεταφορά του ΣΕΙΡΗΝ στη Κύπρο με το αρματαγωγό “ΙΚΑΡΙΑ.
Το σκάφος έκτοτε, αφού συντηρήθηκε εκτίθεται στον ιστορικό χωρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γ. Γρίβα - Διγενή όπου βρίσκεται το Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, ο τάφος του Αρχηγού Διγενή και το Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα.

ΤΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟ “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”
Κατασκευάστηκε στην Σκόπελο το 1947 από ξύλο πέυκου. Εχει μηκος 15,5μετρα. Ιδιοκτητης του ηταν ο Ανάργυρος Μέλος.
Ειχε μηχανη SCANIA 90 ιππων και αρματωσιά με πανί ράντα με μπίγα και
πίκι.
Στις 25 Ιαννουαρ'ιου 1955, με καπετάνιο τον Ευάγγελο Κουταλιανό μετεφερε οπλισμό απο Ελλάδα προς Κύπρο για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και συνελήφθη απο τους Βρεττανούς.
Στην περιοδχή “Ροδαφίνια” της ακτης; Χλώρακας.
Στη αυνεχεια αγοραστηκε απο τον δήμαρχο Πάφου Ιακωβίδη και το 1961 μεταφερθηκε στην ακτη Αλυξής στο σημείο που αποβιβάστηκε στις 10 Νοεμβρίου 1954 ο αρχηγός του αγώνα στρατηγός Γ. Γφρίβας Διγενης.
Στο σημειο κτίστηκε εκκλησακι αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο, με δωρεά της πριγκήπσσας Ζηνας Κάνθερ. 
Το 1994 το ΣΙΜΑΕ διαμόρφωσε τον χωρο σε Μουσείο και τοποθέτησε το κάφος σε στέγαστρο

Παναγιώτης Γιώρκας
Πρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή

Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή