«Ασκέρι» τζιχαντιστών και ημιπαραφρόνων ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε κακά χάλιαΗ Τουρκία μπορεί να παριστάνει την περιφερειακή δύναμη αλλά η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της είναι σε κακά χάλια. Για αυτό και διεξάγει πολέμους δια αντιπροσώπων, δηλαδή με μισθοφόρους τζιχαντιστές, που καθοδηγούνται από πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών.
 
Ο στρατός της είναι εντελώς αναξιόπιστος, κάτι που το έχουμε δει όποτε ενεπλάκη σε μάχη στη Συρία, όπου υπέστη σοβαρές καταστροφές.

Το έτσι κι αλλιώς χαμηλό αξιόμαχο του τουρκικού στρατού πλήττεται και από τις συνεχόμενες συλλήψεις υπόπτων ως αντικαθεστωτικών αξιωματικών όλων των Όπλων.

Αποτέλεσμα, ο τουρκικός στρατός να διοικείται από μη επαρκώς κατηρτισμένους αξιωματικούς και από ημιπαράφρονες ισλαμιστές οπαδούς του Ερντογάν.

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε την Πέμπτη ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και ιπταμένων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και σχεδίαζαν βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος μουσουλμάνος θεολόγος και ιεροκήρυκας, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην.

Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.