Επίθεση Ρωσίας σε ΗΠΑ για «εκβιασμό Κύπρου» από Ουάσιγκτον με το αίτημα απαγόρευσης ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων



Η Μόσχα επιτίθεται στην Ουάσινγκτον και την κατηγορεί για «εκβιασμό της Κύπρου» καθώς υπήρξε αίτημα των Αμερικανών να απαγορευτεί ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στην Κύπρο για να έχουν οι ΗΠΑ επιπλέον καλύτερες σχέσεις με την Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «δεν είναι πρώτη φορά που η Αμερική έχει εξαρτήσει την βελτίωση των σχέσεών της με χώρες από τον όρο να περιορίσουν την συνεργασία τους με την Ρωσία. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Αφορμή για την ανακοίνωση της κ. Ζαχάροβα, ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα για την άρση του εμπάργκο και το θέμα του ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών σε κυπριακά λιμάνια, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η άρση ήταν περιορισμένης φύση.

«Για να προχωρήσουμε περαιτέρω με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να δούμε περαιτέρω διαβεβαιώσεις σχετικά με την ικανότητά τους να αρνούνται την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά ναυτικά πλοία» τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός, προκαλώντας όπως ήταν φυσιολογικό την ρωσική αντίδραση.


ΠΗΓΗ