Τζον Σαρμπάνης: «Με τον Μπάιντεν θα δούμε αλλαγή πολιτικής στην Αν. Μεσόγειο»



Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής, γιος του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, εκτιμά ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα επουλώσει τον διχασμό στη χώρα του, ενώ βλέπει ευρύτερη συνεργασία των ΗΠΑ «με συμμάχους που καταλαβαίνουν τους κινδύνους που θέτει η Τουρκία»

Μίχος Παναγιώτης

Ως φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζει τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ο επανεκλεγείς βουλευτής των Δημοκρατικών από το Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», ο γιος του ιστορικού ελληνοαμερικανού πρώην βουλευτή και γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην προώθηση των ελληνικών θέσεων από τη δεκαετία του 1970 ως και την αποχώρησή του το 2007, τονίζει ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα έχει ξεκάθαρες και ισχυρές θέσεις έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Σαρμπάνης, ένας εκ των Ελληνοαμερικανών στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμά ότι ο πολύπειρος Μπάιντεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επουλώσει τον διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που «έκανε τα πάντα για να αυξήσει τις διαιρέσεις». Τέλος, σκιαγραφεί ποιοι ψήφισαν Τραμπ, τι πρέπει να διορθώσουν οι Δημοκρατικοί αλλά και όσα θα αλλάξει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Oι βασικές αλλαγές
Σύμφωνα με τον κ. Σαρμπάνη, η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα σηματοδοτήσει αρκετές αλλαγές. «Θα έχουμε περισσότερο στρατηγικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ενα από τα προβλήματα των τελευταίων μηνών ήταν ότι δεν είχαμε υπεύθυνη ηγεσία στον Λευκό Οίκο. Ακόμα, οι υπουργοί θα είναι αφοσιωμένοι στους τομείς τους, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει τώρα» αναφέρει, θέτοντας επίσης μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης τη βελτίωση της θέσης των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις. «Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις σχέσεις με τους συμμάχους μας. Είναι σίγουρο ότι θα ηγηθούμε ξανά βασιζόμενοι στις αρχές και στις αξίες των ΗΠΑ» προσθέτει. 

Ποιοι ψήφισαν τον Τραμπ
Η εκλογική νίκη του κ. Μπάιντεν δεν συνδυάστηκε με μια εμφατική επικράτηση έναντι του Τραμπ. Σύμφωνα με τον ελληνοαμερικανό βουλευτή, οι άνθρωποι πoυ ήταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι με την πολιτική ψήφισαν τον Τραμπ. «Ωστόσο», εξηγεί, «οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι χρειαζόμαστε ένα σταθερό χέρι, κάποιον που θα είναι ικανός και υπεύθυνος να ηγηθεί στον Λευκό Οίκο, ψήφισαν τον Μπάιντεν». Παραδέχεται, εν τούτοις, ότι πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική των Δημοκρατικών. «Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό» λέει εμφατικά. «Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική μας και να την κάνουμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέσου πολίτη».

Η επούλωση του διχασμού
Μέσω και των εκλογικών αποτελεσμάτων αποτυπώθηκε ο βαθύς διχασμός που επικρατεί στις ΗΠΑ. Οπως υποστηρίζει ο κ. Σαρμπάνης, ο Τζο Μπάιντεν «έχει τις ικανότητες, την ηθική και την αφοσίωση να προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα και να επουλώσει τις διαιρέσεις». Ωστόσο, η διαδικασία θα είναι μακροπρόθεσμη καθώς «ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε ό,τι μπορούσε για να τις αυξήσει και να φέρνει τον έναν άνθρωπο ενάντια στον άλλον. Τώρα έχουμε έναν πρόεδρο που είναι αφοσιωμένος να υπηρετεί τον δημόσιο βίο, επιδιώκει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, να βρίσκει κοινό έδαφος και να γεφυρώνει τις διαφορές. Στις ομιλίες του ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στο πώς θα ενώσει τη χώρα. Αν κάποιος μπορεί να το κάνει, είναι αυτός» συμπληρώνει, τοποθετώντας και τη νέα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην προσπάθεια υπερκέρασης του διχασμού. 

Η μάχη για τη Γερουσία
«Σημαντική για την επούλωση των διαιρέσεων είναι η ρητορική. Η αντιπρόεδρος ομιλεί με μετριοπάθεια και προς όλους. Αλλά και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δουλέψει σκληρά και για όσους δεν τον ψήφισαν» υπογραμμίζει. Ταυτόχρονα μαίνεται η μάχη για τη Γερουσία, το καθοριστικό νομοθετικό σώμα για την απρόσκοπτη άσκηση της αμερικανικής πολιτικής. «Οι έδρες είναι 50-48 υπέρ των Ρεπουμπλικανών και εκκρεμούν δύο έδρες στην Τζόρτζια. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο αυτό. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις δύο έδρες, θα υπάρχει ισοψηφία 50-50. Τότε, η ψήφος της αντιπροέδρου Χάρις θα κάνει τη διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών» σημειώνει.

Μεσόγειος και προσδοκίες
Σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ – επί Μπάιντεν – στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σαρμπάνης είναι ξεκάθαρος, κάνοντας λόγο για «πιο ισχυρές θέσεις» έναντι της Αγκυρας. «Ο Μπάιντεν καταλαβαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αυταρχικός και δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος σε κρίσιμες στιγμές. Η διοίκηση Μπάιντεν θα έχει καθαρή ματιά σχετικά με το ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, τους κινδύνους και τις απειλές που θέτει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή» λέει.

Αναμένει, δε, σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των επιδιώξεων του τούρκου προέδρου και «ευρύτερη συνεργασία των ΗΠΑ με συμμάχους που καταλαβαίνουν τους κινδύνους που θέτει η Τουρκία». Οπως εξηγεί, «η διοίκηση Μπάιντεν θα εκτιμήσει ότι τα τελευταία χρόνια το Κογκρέσο εργάστηκε πολύ σκληρά για να ενδυναμώσει τις συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για να ζωντανέψει τις συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ ότι θα δούμε σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή».

«Ο Μπάιντεν καταλαβαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αυταρχικός και δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος σε κρίσιμες στιγμές. Η διοίκηση Μπάιντεν θα έχει καθαρή ματιά σχετικά με το ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Ερντογάν» σημειώνει ο κ. Σαρμπάνης.
Ο «φίλος» Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον κ. Σαρμπάνη, η ελληνοαμερικανική κοινότητα υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. «Τον γνωρίζουμε καλά, είναι σχεδόν μέλος της οικογένειάς μας» λέει. Και προσθέτει: «Ο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της δικαιοσύνης για την Κύπρο, της δυνατής φιλίας με την Ελλάδα και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Οι Ελληνοαμερικανοί και οι Αμερικανοκύπριοι τον θεωρούν φίλο. Ο Μπάιντεν είχε εργαστεί στενά με τον πατέρα μου, γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, για πολλά χρόνια». Οσο για τον ίδιο, αν και αμερικανός πολιτικός, «τρέχει» τα ελληνικά ζητήματα: «Από το ξεκίνημά μου θεωρώ τον εαυτό μου βασικό υποστηρικτή στην προώθηση των σχέσεων και της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου. Εχω δουλέψει στενά με τους άλλους Ελληνοαμερικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είμαι αμερικανός πολιτικός, όμως νιώθω πολύ συνδεδεμένος με τις ελληνικές μου ρίζες. Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι καλύτερο».

ΤΟ ΒΗΜΑ