Η απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης



Ισλαμιστική τρομοκρατία... Πόλεμος, διείσδυση και προπαγάνδα 

Μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία τη διετία 2015-2017, σημειώθηκε μία αισθητή κάμψη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε ορισμένους αναλυτές και ορισμένα think tanks να εκτιμήσουν ότι σταδιακά θα περιορισθεί στο ελάχιστο η ισλαμιστική απειλή για τις χώρες του δυτικού κόσμου, λόγω της αποδυνάμωσης του αποκαλούμενου ισλαμικού κράτους μετά την ήττα που υπέστη στον πόλεμο από τον συνασπισμό των κρατών του δυτικού κόσμου.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Οι πρόσφατες όμως επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαΐκής ¨Ενωσης από την ισλαμιστική τρομοκρατία συνεχίζει να παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο και μετά τη λήξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9/11.

Η ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους αναμφίβολα οδήγησε στην αποδυνάμωση του, ωστόσο οιδυνατότητες του για να μεταφέρει τον πόλεμο με μεμονωμένες τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρες του δυτικού κόσμου παραμένουν σχεδόν άθικτες.

Τούτο οφείλεται κατά κύριο λόγο αφενός στην εκτεταμένη ριζοσπαστικοποίηση που ο ISIS κατάφερε να επιτύχει σε δεκάδες χιλιάδες μέλη του και οπαδούς του κατά τη διάρκεια του πολέμου και αφετέρου στην εκρηκτική εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων συνεχίζεται η τρομακτικών διαστάσεων εξάπλωση της ισλαμιστικής προπαγάνδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναμφίβολα, οι αρχές ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εντοπίσει και εστιάσει στην απειλή που προέρχεται από την ισλαμιστική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιχειρήσεις τους είναι συνεχείς, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Το μέγεθος της ισλαμιστικής προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων μπορεί κάλλιστα να διαφανεί από την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση των Ισπανικών αρχών ασφαλείας που εξάρθρωσαν ένα τεράστιο ισλαμιστικό δίκτυο προπαγάνδας, σε συνεργασία με την Europol, μετά από δύο χρόνια έρευνας.

Το εν λόγω ισλαμιστικό δίκτυο τζιχαντιστικής προπαγάνδας ήταν ενεργό επί σειρά ετών και είχε ως σκοπό τον εντοπισμό και την ένταξη νέων μελών στις τάξεις του ISIS. Το περιεχόμενο που διαδίδονταν online περιελάμβανε μια ποικιλία βίαιων εικόνων που έδειχναν ανήλικους ως πρότυπα μαχητών που συμμετείχαν σε μάχες του ισλαμικού κράτους. 

Επίσης, παρέχονταν εγχειρίδια για το χειρισμό όπλων και τρόπους απόκρυψης τους κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών χτυπημάτων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων για τη διάδοση του υλικού προπαγάνδας και είχαν δημιουργήσει πολλά προφίλ σε δίκτυα κοινωνικών μέσων με πολλούς οπαδούς. Δύο από τα προφίλ που δημιουργήθηκαν συγκέντρωσαν πάνω από 10.000 ακόλουθους. (Europol Press Release “Spain takes down terrorist cell recruiting online for the so-called Islamic state” 30.10.2020).

Τούτων δοθέντων λοιπόν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για την επιβεβαίωση της θεωρίας του Samuel Huntington περί σύγκρουσης πολιτισμών, όπως επιχειρούν πολλοί αναλυτές να παρουσιάσουν την ισλαμιστική τρομοκρατία στο δυτικό κόσμο.

Πρόκειται για ένα πόλεμο εναντίον των αρχών και αξιών της Δημοκρατίας από ένα καθεστώς που επενδύοντας στο δογματισμό και στο θρησκευτικό φανατισμό προσπαθεί να διαδώσει και να εμφυσήσει σε νέους ανθρώπους τις αρρωστημένες ιδέες του Ολοκληρωτισμού.

Πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών που κερδήθηκαν και εμπεδώθηκαν περνώντας μέσα από ένα μεσαίωνα στην Αναγέννηση και στο Διαφωτισμό, πνευματικά κινήματα παντελώς άγνωστα σε οπαδούς των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Πρόκειται για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και για ένα ευοίωνο μέλλον των νέων γενεών.

Και σε αυτό τον πόλεμο όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να συστρατευθούν και να συνδράμουν τις αρχές ασφαλείας των χωρών τους υποστηρίζοντας τις ενέργειές τους. Πρέπει να εμπιστευθούν το έργο και τις τεράστιες προσπάθειες των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών, προκειμένου να προστατέψουν την ασφάλεια τους, τα ατομικά τους και κοινωνικά τους δικαιώματα, τις αξίες και τα ιδανικά του δημοκρατικού πολιτεύματος, την ίδια τους τη ζωή.

Η αποστασιοποίηση και η αδιαφορία Ευρωπαίων πολιτών μπορεί να έχουν υψηλό κόστος αίματος και ζωής.

*Ευάγγελος Στεργιούλης - Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε.α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπηρέτησε επί σειρά ετών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας-Europol, στη Χάγη και διετέλεσε προϊστάμενος των Εθνικών Υπηρεσιών Interpol και Europol της Ελλάδας. Έχει διδάξει στις Ακαδημίες της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρο