Υγρό πυρ: Οι «βόμβες ναπάλμ» των Βυζαντινών (βίντεο)



Η «ναπάλμ» των αρχαίων πολέμων, παρασκευαζόταν από μυστικά συστατικά και χρησιμοποιούνταν τόσο στην εκτόξευση με καταπέλτη εμπρηστικών βομβών, όσο και στην εκτόξευση υπό πίεση για να πυρπολήσει εχθρικά πλοία και οχυρώσεις.

Το υγρό πυρ υπήρξε το πιο καταστροφικό όπλο της χριστιανοσύνης για περισσότερο από επτά αιώνες και εξασφάλισε τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης απέναντι σε όλους τους επιδρομείς. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Β' (959-963 μ.Χ.) κατανοώντας την αξία του, το είχε ανακηρύξει ως ύψιστο μυστικό που ποτέ δεν έπρεπε να πέσει σε χέρια εχθρού.

Τα ακριβή συστατικά του υγρού ήταν ένα απόρρητο μυστικό και η σύνθεσή του έχει από καιρό χαθεί, αλλά το ακατέργαστο πετρέλαιο ή νάφθα είναι ένα γνωστό και κύριο συστατικό, που πιθανότατα προμηθεύονταν από την περιοχή της Κριμαίας.

Άλλα υλικά ήταν το οξείδιο του ασβεστίου, το θειάφι, η ρητίνη και το νιτρικό κάλλιο. Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι στο μείγμα συμπεριλαμβάνονταν και πυρίτιδα. Η διαδικασία παρασκευής του υγρού ήταν πολύ επικίνδυνη, δεδομένης της εκρηκτικότητάς του. Επίσης η απόσταξη του πετρελαίου απαιτούσε πολύπλοκη τεχνολογία για την περίοδο εκείνη.