Τούρκος αξιωματούχος: Η Άγκυρα θα αποχωρήσει σύντομα από το ΝΑΤΟ



'Η Τουρκία σύντομα θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι έχει καταρρεύσει''. Η γνώμη αυτή εκφράστηκε από τον επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Ευρασιατικών κυβερνήσεων Hasan Cengiz σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Lenta.ru.

"Τα χρονικά περιθώρια του ΝΑΤΟ έχουν ήδη λήξει, το ''εγκεφαλικό σύστημα' είναι νεκρό. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Μακρόν όσο και από τη Μέρκελ που το ανακοίνωσαν πριν από ένα χρόνο. Σύντομα το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει, οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους", δήλωσε ο Cengiz.

Ο ίδιος πρόβλεψε την καταστροφή του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και προέβλεψε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα νέο στρατηγικό σύμφωνο, το οποίο θα περιλαμβάνει την Τουρκία. Και η πρόωρη αποχώρηση της Άγκυρας από τη συμμαχία θα σημαίνει την κατάρρευση της, πρόσθεσε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό". Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει επίσης ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να ξυπνήσει και να αρχίσει να χτίζει τη δύναμή της.