Τμήματα ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου σε κοινή εκπαίδευση



Από τη Δευτέρα 09 έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε αντικείμενα επιχειρησιακών καταδύσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, διαδικασίες εξόδου στην ακτή καθώς και Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) ημέρα και νύχτα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε αμφίβια άσκηση μικρής κλίμακας.

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω δραστηριότητες στην Ελλάδα, Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων, εκπαιδεύτηκε στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν οι Αιγυπτιακές Ειδικές Δυνάμεις, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.



Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών για το τρέχον έτος, έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Συντονίσθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και σχεδιάστηκαν από τη ΔΔΕΕ αποσκοπώντας στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Επιπρόσθετα κατέδειξαν το άριστο επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών που επιβεβαιώνεται μέσα από πυκνές κοινές δραστηριότητες και συνεκπαιδεύσεις, οι οποίες συμβάλουν στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.