Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ο νέος σχηματισμός των ΕΔ που σκορπά εφιάλτες στον ΕρντογάνΗ ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου έχει ήδη αποφασιστεί έπειτα από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) από τον περασμένο Απρίλιο και από τότε έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο να καθίσταται πλήρως επιχειρησιακή.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το ΓΕΕΘΑ οργανώνει τη νέα Διοίκηση σε αμερικανικά πρότυπα. Ο νέος σχηματισμός που ετοιμάζεται θα βρίσκεται στη λογική των σύγχρονων στρατών σε όλο τον κόσμο.

Βασικός στόχος του Επιτελείου με την ίδρυση της ΔΕΠ είναι η επαύξηση της διακλαδικότητας, του πλέον απαραίτητου χαρακτηριστικού στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα-τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη, αναφέρει το newpost.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες. Προς το παρόν η TF TAKUBA επανδρώνεται από Γάλλους και 50 περίπου Εσθονούς ενώ άλλες χώρες που είχαν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής για διαφόρους λόγους, κατά βάση λόγω της πανδημίας του COVID 19, έχουν καθυστερήσει.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου έχει ήδη αποφασιστεί έπειτα από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) από τον περασμένο Απρίλιο και από τότε έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο να καθίσταται πλήρως επιχειρησιακή.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν:

-Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

- Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).

-Οι Μοίρες Καταδρομέων.

-Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.

- Οι πεζοναύτες

-Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

- Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

-Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook).

Τα εναέρια μέσα μάλιστα  θα αποτελέσουν ξεχωριστή Μονάδα την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων SOATG(Special Operations Air Task Group).

Τα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση της ΔΕΠ όπως εκτιμά το ΓΕΕΘΑ εκτός από επιχειρησιακά θα είναι και σε ζητήματα οργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων και αυτά εστιάζονται κυρίως στους εξής τομείς:

-Ενιαία εκπαίδευση.

-Ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού.

-Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αποτελεί όραμα αλλά και προσωπικό ‘’στοίχημα’’ του ‘’πρασινοσκούφη’’ Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Από την εποχή που βρισκόταν στο ‘’τιμόνι’’ της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και ως Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ είχε βάλει τα θεμέλια της ίδρυσης ανεξάρτητου Σχηματισμού ο οποίος θα συγκέντρωνε το σύνολο των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.