Διπλωματικός "πόλεμος" Ρωσίας-Γερμανίας: "Η ρωσική απειλή είναι πιο έντονη"



Σκληρή απάντηση στο Βερολίνο από Σόιγκου-Ζαχάροβα

Στις 29 Νοεμβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και "κληρονόμος" της καγκελαρίας μετά την Άνγκελα Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, δήλωσε ότι η απειλή από τη Ρωσία έχει γίνει πιο έντονη.

«Είναι γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ότι διαθέτει νέους τύπους όπλων, ότι η απειλή έχει γίνει πιο έντονη», δήλωσε η Κάρενμπάουερ, μιλώντας στο Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Κατά τη γνώμη της και εξαιτίας αυτού, το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει άμεσα τις αμυντικές του δυνατότητες.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση μας ζητώντας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για ζητήματα όπως ο αφοπλισμός μιας θέσεως ισχύος. Αυτή ήταν πάντα μια καλή θέση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, και έτσι θα πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε.

Αντιδρώντας άμεσα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συνέκρινε τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας, η οποία ζήτησε να μιλήσει με τη Ρωσική Ομοσπονδία «από μια θέση δύναμης», με μια "κακομαθημένη μαθήτρια".

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, υπενθύμισε ότι μετά από μια τέτοια δήλωση την προκάτοχο της Κάρενμπάουερ ως Υπουργού Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την συμβούλεψε «να ρωτήσει τον παππού της πώς είναι να μιλάς» για εμάς από μια θέση δύναμης.

Όσον αφορά τη δήλωση της Κάρενμπάουερ, ο Σόιγκου είπε:

«Η κατάσταση μοιάζει με την απόδοση ενός μαθητή δημοτικού σχολείου με αυτές τις επιθέσεις, σε μαθητές ενός εντελώς διαφορετικού σχολείου. Επιπλέον, ένας μαθητής του οποίου η μαμά ή ο μπαμπάς είναι διευθυντής σχολείου που μπορεί να αντέξει οικονομικά τα πάντα, μπορεί να ανέβει στο βάθρο και να αρχίσει να λέει ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί.

Είμαστε λοιπόν σε διαφορετικό σχολείο, έχουμε διαφορετικό διευθυντή. Επομένως, είναι απαραίτητο να μελετήσετε και να δείξετε ότι δεν είστε τόσο αθώοι... Έχετε ακόμα εκατό χρόνια, αν όχι περισσότερο, για να διορθώσετε αυτά που έκαναν οι πρόγονοί σας».

Η δήλωση της Κάρενμπάουερ σχολιάστηκε επίσης από την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών - Μαρία Ζαχάροβα. Τόνισε ότι το Βερολίνο «δεν έχει τη δική του δύναμη».

Η διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο αμερικανικό ξένο σώμα μετά την Ιαπωνία βρίσκεται στη Γερμανία, το οποίο «μιλά για την κατάλληλη φύση της αμερικανικής παρουσίας στην ΟΔΓ».

«Όταν η δύναμη είναι εκεί, αλλά δεν είναι δική σας, δεν μπορείτε να την ελέγξετε, αλλά δεν σας αφήνουν να την απορρίψετε και ταυτόχρονα φοβάστε να την χάσετε - αυτό είναι ένα σημάδι εξάρτησης. Με απλά λόγια, η θέση σημαίνει «αδυναμία, αποτυχία, ανικανότητα», κατέληξε.

Οι δηλώσεις σχετικά με τη «ρωσική απειλή» γίνονται περιοδικά από δυτικούς πολιτικούς, τις περισσότερες φορές από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ποτέ σε καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το ΝΑΤΟ γνωρίζει καλά ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια να επιτεθεί σε κανέναν, αλλά απλώς χρησιμοποιεί τη δικαιολογία για να αναπτύξει περισσότερο εξοπλισμό και τάγματα κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η Μόσχα έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τη συσσώρευση δυνάμεων της συμμαχίας στην Ευρώπη.