«Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ίσα που σηκώνει τα F-16 της μετά την εκκαθάριση των πιλότων»



Η απόλυση εκατοντάδων πιλότων F-16 από την τουρκική κυβέρνηση μετά από αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 έχει πλήξει σοβαρά τις στρατιωτικές της δυνατότητες και υπολείπονται της Τουρκίας για συστήματα αεράμυνας, έγραψε ο αναλυτής άμυνας Μάικλ Πεκ για το National Interest την Κυριακή.


"Οι πιλότοι μαχητικών δεν είναι φθηνοί", δήλωσε ο Peck. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η εκπαίδευση ενός νέου πιλότου για να πετάξει ένα αεροπλάνο όπως το F-35 κοστίζει 11 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα χρόνια εμπειρίας ενός βετεράνου πιλότου είναι ανεκτίμητα.

"Ωστόσο, στο όνομα της πολιτικής, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εκκαθαρίσει την Πολεμική Αεροπορία της τόσο άσχημα ώστε να μπορεί να πετάξει με το ζόρι τον στόλο των F-16".

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση εκκαθάρισε χιλιάδες στρατιωτικούς για δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι πραγματοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Με περισσότερους από 300 πιλότους να απολύονται, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να ψάχνει στο εξωτερικό για να καλύψει το έλλειμμα, δήλωσε ο Πεκ. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας να στείλει εκπαιδευτές πτήσεων.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από το Πακιστάν, το οποίο πετάει επίσης F-16, αλλά αυτό δεν λειτούργησε, ανέφερε επικαλούμενος έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Η αποδυνάμωση της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία ξαφνικά ενδιαφέρθηκε πολύ για την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων, ανέφερε ο αναλυτής.

Η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 παρά τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον και τις απειλές κυρώσεων. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με τον Γαλλο-ιταλικό κατασκευαστή πυραύλων Eurosam για την ανάπτυξη Αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.