Με MH-60R, P-3HN και τορπίλες «απαντά» το ΠΝ στα τουρκικά Τ-214ΤΝ

Με MH-60R, P-3HN και τορπίλες «απαντά» το ΠΝ στα τουρκικά Τ-214ΤΝΗ Τουρκία σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει τις παραλαβές των υποβρυχίων κλάσης Τ-214ΤΝ με το πρώτο εκ των 6 παραγγελθέντων να βρίσκεται στο τελικό στάδιο ναυπήγησης ενώ θα ακολουθήσουν και τα επόμενα 5.

Και επειδή το να τεθεί θέμα κυρώσεων και μη παράδοσης τους από Γερμανικής πλευράς είναι σχεδόν αδύνατη γι αυτό το ΠΝ προσπαθεί να ενισχύσει τον ανθυποβρυχιακό του εξοπλισμό, με το ΠΝ όμως ακόμα να διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

Έτσι μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις νέες τορπίλες, θα ενισχυθεί το αεροπορικό 'χέρι" του ΠΝ με τα MH-60 ROMEO και τα P-3 B ORION.

Έτσι  βάση της συμφωνίας θα γίνει η προμήθεια 36 DM2A4 για τα τέσσερα Type 214 και ένα 209/1500 ΑΙΡ που θα συνδυαστούν με την αναβάθμιση αριθμού παλαιότερων τορπιλών SUT Mod0 σε SUT Mod4. Το συνολικό πακέτο της συμφωνίας ανέρχεται στα 105 εκατ. €.

Εδώ το κύριο ίσως πρόβλημα είναι ότι τα τουρκικής σχεδίασης αντίμετρα έχουν "πατήσει" πάνω σε αυτές τις τορπίλες που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Τουρκία.

Στο δεύτερο σκέλος έγινε εκδήλωση ενδιαφέροντος (Letter of Request) για την απόκτηση ακόμη τριών MH-60 ROMEO, πέραν των αρχικών 4 που ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους, με κόστος που φτάνει στα 295 εκατομμύρια δολάρια και πλήρες πακέτο για τα ελικόπτερα, δηλαδή τον οπλισμό, την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση.

Έτσι σε συνδυασμό με τα 11 υπάρχοντα S-70 Aegean Hawk Sikorsky, τα οποία με την FOS που έχει υπογραφεί θα είναι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς διαθέσιμα και με αποστολή το κυνήγι των υποβρυχίων του Τουρκικού στόλου, είτε τα Τ-209 είτε τα νεότερα, Τ-214.

Να σημειώσουμε ότι πολύ πιθανή θα είναι και η προμήθεια των νέων από αέρος εκτοξευόμενων τορπιλών Μκ54 και πυραύλων NSM.

Εδώ κύριο πρόβλημα είναι ίσως το ζήτημα των φρεγατών καθώς οι επιχειρήσεις στα όρια της υφαλοκρηπίδας απαιτούν και κατάλληλα σκάφη (πρόγραμμα για 4 σκάφη) τα οποία πλην της ενισχυμένης αεράμυνας θα πρέπει να διαθέτουν και ισχυρό asw εξοπλισμό. Ένα συνδυασμό που καλύπτει πληρέστατα οι Belhara με το συνδυασμό σόναρ σκάφους και συρόμενο μεταβλητού βάθους που ακόμα και στην έκδοση γενικής χρήσης (γαλλική διαμόρφωση με 2 VLS) θα μπορούσε να φέρει 8 Scalp και 32 CAMM-ER. Αν

Τέλος και σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση που έχει το ΓΕΝ στα χέρια του για το πρόγραμμα εργασιών αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, αναφέρει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος πράγμα που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2023 θα προσγειώνονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας με το ίδιο έτος να παραλαμβάνονται 3 αεροσκάφη.