«Αλωνίζει» στα κατεχόμενα ο Ερντογάν - Στην Ρόδο το Oruc Reis - Με... ανακοινώσεις απαντούν Ελλάδα και Κύπρος



Ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι κατοχικές Αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο οποίος μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο και 16 βουλευτές θα βρεθεί στα νεοκαταληφθέντα ουσιαστικά Βαρώσια για να κάνει...πικ-νικ και να ανακοινώσει την νέα γραμμή που θα ακολουθήσει στο κυπριακό.

Την ίδια στιγμή που βλέπει ότι Ελλάδα και Κύπρος το μόνο που ουσιαστικά κάνουν είναι να εκδίδουν ανακοινώσεις, διαβήματα και να περιμένουν από την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις κάποια στιγμή στο... μέλλον, η Τουρκία έχει το Oruc Reis στα 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά - δηλαδή απέναντι- από τη Ρόδο, πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι  όπου έφτασε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ.

Πρόκειται για μια από τις εγγύτερες προς τη Ρόδο πλεύσεις που έχει πραγματοποιήσει όλο το τελευταίο διάστημα το τουρκικό ερευνητικό, ενώ κινούνταν με 4,5 μίλια και ανοιχτό τον πομπό του AIS, αλλά σε κατάσταση «περιορισμένης κινητικότητας», γεγονός που σημαίνει ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο στο σημείο απέναντι της Ρόδου, επί αρκετή ώρα χθες.

Η νέα «έξοδος» του Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο ήρθε ως συνέχεια της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό -ωκεανογραφικό της σκάφος με ισχύ μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την ένταση στην περιοχή.

Και αυτά είναι μια απλή συνέχεια καθώς χθες η Άγκυρα για πρώτη φορά κατηγόρησε, παντελώς ανυπόστατα φυσικά, την Ελλάδα για «παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου» από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και «παρενοχλήσεις αεροσκαφών της», καθώς και «192 παράνομες επισκέψεις πολεμικών σκαφών της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου»!

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται στην ελληνική πλευρά εν είδει κακόγουστου ανέκδοτου, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι αν ιδωθούν από μια άλλη οπτική γωνία: Η Τουρκία πλέον δημιουργεί «υπόστρωμα» για στρατιωτική απάντηση δήθεν «αμυντικού» χαρακτήρα.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν, με την παρουσία του στα ιερά χώματα της Αμμοχώστου προβαίνει στην ιταμότερη, από το 1974, πρόκληση κατά του κυπριακού ελληνισμού σημειώνουν και τα κυπριακά ΜΜΕ.

Το "σχέδιο" αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας περιλαμβάνει το "όπλο" των... ανακοινώσεων

Και την στιγμή που η Τουρκία δείχνει ότι κάνει ότι θέλει σε ολόκληρη την Αν.Μεσόγειο και μάλιστα στον χώρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν αποφασίσει να τον "χτυπήσουν" με "όπλο" τις ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε από πλευράς του και ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, περιέγραψε την αυριανή φιέστα του Ερντογάν ως «βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου».

Με ανακοίνωση της η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι "Η [εξαγγελθείσα για αύριο] παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789".​