Θα βρέξει «φωτιά και ατσάλι» - Πολυεθνικές βολές Patriot στο πεδίο βολής



Την ώρα που η Τουρκία με «τσιγκάνικα» πανηγύρια στα Κατεχόμενα, η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν.

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως η Κρήτη, από στρατιωτικής άποψης, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες λόγω της προωθημένης θέσης της νήσου, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος επιχειρήσεων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, αλλά και προς τη Μέση Ανατολή.

Ο ναύσταθμος αλλά και τα πέντε αεροδρόμια (ένα πολιτικό, δύο μεικτά και δύο στρατιωτικά) τα οποία μπορούν να αποτελέσουν επιχειρησιακές βάσεις, καθιστούν την Κρήτη ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για τη χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ορεινότητα του νησιού επίσης, το καθιστούν κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης αμυντικών όπλων κυρίως αντιαεροπορικών, ενώ η παρουσία μονάδων ειδικών δυνάμεων συμβάλλουν καθοριστικά στη στρατιωτική ισχύ του.

Η επιχειρησιακή αξία της Κρήτης είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη στην ευρωατλαντική συμμαχία, με δυνάμεις να πραγματοποιούν ασκήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Μία εξ αυτών πραγματοποιείται από σήμερα (Δευτέρα, 16.11), με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και την Ολλανδίας να εκτελούν βολές με αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Patriot» στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα επιτελεία και των υπολοίπων τριών χωρών, που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες και χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, θα προχωρήσουν σε αυτή τη συνεργασία, ώστε να πιστοποιήσουν την εύρυθμη λειτουργία των αντιαεροπορικών συστημάτων τους.

Παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία στη μετακίνηση των συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν αποκλείεται οι ασκήσεις να επεκταθούν και πέραν τον τριών εβδομάδων, με τη χώρα μας και τις συμμαχικές δυνάμεις να θέλεουν να διστηρήσουν στον ύψιστο βαθμό την επιχειρησιακή τους τοιμότητα.

Η βούληση, τόσο του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου είναι η Κρήτη να γίνει το «μάτι» και το «αυτί» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο από εκεί να ελέγχουν όλη την περιοχή την ανατολικής Μεσογείου.

 Για το λόγο αυτό προωθείται η δημιουργία ενός ναυστάθμου «κολοσσού» ανάλογου μεγέθους και δυνατοτήτων της Σαλαμίνας, η αναβάθμιση των υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας και η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ. Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», το σχέδιο «Κρήτη» πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα.