'Πέφτουν'' οι υπογραφές: Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σαουδική ΑραβίαΣημαντική εξέλιξη
Η Ελλάδα ''σφυρηλατεί'' συμμαχίες με τις χώρες τις αραβικής χερσονήσου. Σ. Αραβία και ΗΑΕ είναι οι ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής και τις συνδέει ένα κοινό με την Ελλάδα, οι προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν. 

Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν τη συμβολή του ΥΠΕΘΑ στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ το θέμα – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – τέθηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επίσκεψη στο Ριάντ για τις υπογραφές προγραμματίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου, με καθοριστικό παράγοντα στην υλοποίηση του ταξιδιού τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''.

Μετά τα ΗΑΕ, η Ελλάδα με λίγα λόγια συνάπτει συμφωνίες και με την Σ. Αραβία. Πολλοί ίσως θα αντιδράσουν, διότι θα ισχυριστούν και ίσως σωστά, ότι την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί, εμείς παραχωρούμε δυνάμεις. 

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, διότι, πίσω από την αποστολή, υπάρχουν άλλες συμφωνίες με το Ριάντ, οι οποίες και θα βγουν στη δημοσιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα και οι οποίες θα είναι θετικές για την χώρα μας.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου - ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας, σημειώνουν διπλωμάτες, ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργειών και συνεργασιών.  

Στο πλαίσιο των συνεργασιών αναμένεται και διεύρυνση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, με φιλοδοξία τα ΗΑΕ να λάβουν πρόσκληση για συμμετοχή τόσο στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου όσο και στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι συνδυασμοί μπορεί να ανοίξουν ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Αιγύπτου στις εξελίξεις.