Οι Τούρκοι φοβούνται τους S-300: ''Γιατί οι Έλληνες έχουν αυτό το σύστημα;''



Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Εξακολουθούν οι Τούρκοι να ασχολούνται με τους Ελληνικούς S-300. Η πικρή αλήθεια βέβαια είναι ότι περισσότερο ασχολούνται οι ''γείτονες'' με το οπλικό μας σύστημα, παρά η Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να μην θέλει να κάνει δοκιμαστική βολή. 

Παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν, το Μ. Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην ''προκαλέσει'' την Τουρκία. Για άλλη μία φορά δηλαδή η Κυβέρνηση ακολουθεί ήπια πολιτική απάναντι στον Ερντογάν.  

Έτσι λοιπόν, ο Çağrı Erhan, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και σύμβουλος του Ερντογάν αναφέρεται στους Ελληνικούς S-300, κάνοντας επίθεση ταυτόχρονα στον Μπάιντεν. 

''Γιατί η Αθήνα έχει S-300 στα νησιά της, γιατί οι ΗΠΑ δεν τιμωρούν την Ελλάδα;'' Προφανώς ο εν λόγω κύριος δεν γνωρίζει ότι το σύστημα βρίσκεται μόνο στην Κρήτη, αλλά το όλο θέμα είναι ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ανησυχεί και το δείχνει. 

Την ίδια στιγμή, o Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο, καθώς με νέες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 που προμηθεύτηκε η χώρα του από την Ρωσία και έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και με αρκετές χώρες – συμμάχους εντός NATO.

Μετά και την δοκιμή των τουρκικών πυραύλων S-400, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, καθώς έθεσε σοβαρό ζήτημα διαλειτουργικότητας και ασφάλειας δεδομένων της Συμμαχίας του NATO, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά «πέταξε το μπαλάκι» στην Ελλάδα, σχετικά με την χρήση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία ως κράτος-μέλος του NATO θα προχωρήσει στη λειτουργία και στη χρήση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, όπως ακριβώς κάνουν και άλλες χώρες της Συμμαχίας με τους πυραύλους S-300, εννοώντας σαφώς την Ελλάδα.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ακριβώς όπως το σύστημα S-300, το οποίο υπάρχει και το χρησιμοποιούν ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έτσι και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο το αντιπυραυλικό σύστημα S-400», στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιτροπή για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.


ΠΗΓΗ