Αργούν ακόμη τα τεθωρακισμένα Μ1117 (4x4) – Στα 50 εκατ. € η δαπάνη (ΦΩΤΟ)



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την αρχική ενημέρωση των ΗΠΑ προς τις ελληνικές υπηρεσίες, για την διαθεσιμότητα τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 Guardian (4x4) που μπορούσαν να παραχωρηθούν δωρεάν, όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ πέρυσι τον Νοέμβριο, χωρίς όμως να έχει καταστεί ακόμη εφικτή η έναρξη παραδόσεων.

Παρά την απάντηση του ΓΕΣ ότι ενδιαφέρεται για την παραχώρηση μέχρι 1.200 οχημάτων, οι ελπίδες για τις πρώτες παραλαβές μέχρι τα τέλη του 2020 έχουν εξανεμισθεί. Ιδανική ευκαιρία αποτελεί η ύπαρξη 80 οχημάτων στην Γερμανία, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν οδικώς στην Ελλάδα αλλά ούτε γι’ αυτά ακόμη έχει δοθεί το πράσινο φως από αμερικανικής πλευράς.


Πρόκειται για οχήματα Λόχου Στρατονομίας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που βρίσκονται ακόμη σε ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν τεθεί σε αποθήκευση και κατά συνέπεια είναι πλήρως λειτουργικά και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Δυσκολίες ανέκυψαν λόγω και των μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19, που εμπόδισαν την μετάβαση επιτροπής αξιωματικών στην Γερμανία, από τυπικής απόψεως όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ούτε οι δέουσες ενέργειες από αμερικανικής πλευράς κι εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμη διάστημα μερικών μηνών. 

Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει κι έχει εξασφαλίσει από την αμερικανική, την διατήρηση των οχημάτων στην Γερμανία, ώστε να αποκλειστεί η μεταφορά τους στις ΗΠΑ.


Με αυτά τα M1117 στην Γερμανία, θα μπορούσε να επιτευχθεί η ένταξη του τύπου σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, καθότι η επιθεώρηση και η επιλογή οχημάτων που βρίσκονται σε αποθήκευση στις ΗΠΑ, απαιτεί χρόνο. Το υλικό παραχωρείται δωρεάν, ως Πλεονάζον Αμυντικό Είδος (EDA) ωστόσο η ελληνική πλευρά θα καταβάλει κόστος για την μεταφορά τους. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, έχει προϋπολογισθεί ποσό ύψους 50 εκατ. €, με καταβολή της πρώτης δόσεως ύψους 15 εκατ. € το 2021. Με αυτό το ποσό, θα καλυφθούν το κόστος μεταφοράς και της αρχικής υποστηρίξεως των οχημάτων.

Στο ανωτέρω κόστος, δεν περιλαμβάνεται όπως φαίνεται το κόστος για τον οπλισμό των οχημάτων, που συνίσταται σε βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm και πολυβόλο βομβίδων των 40 mm, φερόμενα επί πυργίσκου τύπου Μ48. Ωστόσο, στην δυνητική περίπτωση της προμήθειας 1.200 οχημάτων, το κόστος ανά όχημα διαμορφώνεται λίγο πιο πάνω από τα 40.000 €, που είναι πράγματι συμβολικό για την κατηγορία του οχήματος.

Σημειώνεται ότι ενώ το ΓΕΣ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μέχρι 1.200 οχήματα, είναι πιθανό να παραληφθούν λιγότερα για διαφόρους λόγους.