Η Τουρκία ετοιμάζει κύματα Σομαλών: Τουλάχιστον 3.000 Αφρικανοί έτοιμοι να καταπλεύσουν στα νησιά



Τουλάχιστον δύο με τρεις χιλιάδες Σομαλούς «πρόσφυγες» έχουν συγκεντρώσει οι τουρκικές αρχές στα παράλια απέναντι από την Λέσβο και τη Χίο προετοιμάζοντας ένα νέο κύμα εισβολής στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία για τους Σομαλούς έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μετανάστευσης Ν.Μηταράκης ο οποίος δήλωσε πως οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση αλλοδαπών.

Πέρα όμως από το διαπιστωτικό κομμάτι, το οποίο γνωστό εδώ και χρόνια, ο υπουργός δεν ανέφερε πως σκοπεύει η χώρα -εάν σκοπεύει- να αναχαιτίσει τα κύματα αυτά των εισβολέων.

Ακόμη ο υπουργός αποκάλυψε ότι από την 1η Νοεμβρίου σημειώθηκαν «214 αφίξεις» στη Λέσβο, γιατί περί αυτού πρόκειται είναι απλές αφίξεις χωρίς καμιά προσπάθεια παρεμπόδισης, και ότι «από τους 214 οι 142 ήταν Σομαλοί».

«Έχουμε στοιχεία ότι Σομαλοί πολίτες έλαβαν βίζα υγείας ή φοιτητική βίζα στην Τουρκία, ενθαρρυνόμενοι με άμεσες ή έμμεσες μεθόδους όπως προωθητικές ενέργειες, διαφημίσεις, "Σπούδασε στην Τουρκία". Σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες, μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς ή λεπτομερείς ελέγχους στα σύνορα», προσέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης, για να συμπληρώσει ότι από εκεί και πέρα ΜΚΟ με τη συνεργασία και των τουρκικών αρχών φροντίζουν να τους προωθήσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο υπουργός παρουσίασε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι η τουρκική ακτοφυλακή αποτυγχάνει να σταματήσει τις παράνομες διαβάσεις και ενεργεί επιθετικά ενάντια στην ελληνική, που «προσπαθεί», όπως είπε  «να εκτελέσει το καθήκον της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.», αποφεύγοντας να μιλήσει για προστασία των ελληνικών συνόρων πρώτα και κύρια. .

Την ίδια ώρα η Ισπανία προχωρά σε μαζικές απελάσεις Μαροκινών μεταναστών από το έδαφός της, κάτι που δεν τολμά να κάνει η ανήμπορη Ελλάδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας αρχίζει να απελαύνει σε μεγάλους αριθμούς τους μαροκινούς λαθρομετανάστες που είχαν φτάσει στις Κανάριες Νήσους.

Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε χθες από τη νήσο Γκραν Κανάρια με προορισμό την πόλη Ελ-Αιούν, μεταφέροντας είκοσι λαθρομετανάστες και μια ομάδα αστυνομικών.

Οι συνομιλίες με το Μαρόκο έφεραν αποτέλεσμα και ο σχεδιασμός, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, είναι να πολλαπλασιαστούν οι πτήσεις με τους λαθρομετανάστες που απελαύνονται έτσι ώστε να επαναπατρίζονται τουλάχιστον 80 άτομα την εβδομάδα. Οι Μαροκινοί υπολογίζονται θεωρητικά λίγο πάνω από το μισό των 20.000 λαθρομεταναστών που έχουν φτάσει στα νησιά κατά τη διάρκεια του χρόνου.