Π.Ν.: Τα μεγαλύτερα φαβορί στη «μάχη» για τις καινούριες φρεγάτες – Ποιοι κερδίζουν έδαφοςΗ «μάχη» για τις καινούργιες ελληνικές φρεγάτες φαίνεται ότι πλέον έχει ανάψει για τα καλά, με όλους τους επίδοξους «μνηστήρες» να μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις.

Αμερικανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βρετανοί είναι οι υποψήφιοι για τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Eντός του ερχόμενου έτους θα αποφασίσουμε για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων που θα περιλαμβάνει οπλισμό και συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης, διότι αυτό θα είναι μεγάλο μέρος του συνολικού πακέτου», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, αν και η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανακοινώσει διαγωνιστική διαδικασία για τα προγράμματα του ναυτικού, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις οι μνηστήρες για τις φρεγάτες καταθέτουν ανεπισήμως προσφορές. Η γαλλική προσφορά για τις Belhara ήταν η πρώτη που ήρθε για την οικοδόμηση της ελληνογαλλικής συμμαχίας. Το υψηλό κόστος όμως «πάγωσε» τις συζητήσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Αμυνας και την Γαλλία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδυάσει την απόκτηση των φρεγατών με το μέλλον των ναυπηγείων έφερε την αμερικανική πρόταση για τις MMSC.

Όμως η καθυστέρηση στις επενδύσεις σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά φαίνεται ότι «φρέναραν» την αμερικανική προσφορά. Για τις νέες φρεγάτες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Βρετανοί με την Type 31 και οι Ολλανδοί με τη SIGMA.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις προσφορές και αναμένεται να καταλήξει τη νέα χρονιά.