Προσαύξηση Συντάξιμου Χρόνου κατά τρία έτη για τα στελέχη των ΕΔ



Στέλεχος των ΕΔ μας ενημερώνει για την απάντηση που έλαβε σε σχετικό ερώτημα στον ΕΦΚΑ για την αναγνώριση της τριετίας του Ν.3865/2010.

Βλέποντας το ενδιαφέρον αλλα και την διαφορετική προσέγγιση φορέων και  θεσμικών οργάνων  για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η αναγνώριση της τριετίας του Ν.3865/2010 απο τα στελέχη των ΕΔ θα ήθελα να δώσω στην δημοσιότητα την επίσημη  θέση του ΕΦΚΑ όπως αυτή  μου δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό μου ερώτημα  εδώ και αρκετούς μήνες.   
  
Βέβαια κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα απο τον ΕΦΚΑ  δεν λείπουν  σε σχέση τουλάχιστον με την τεκμηρίωση όπως :

α. Του χαρακτηρισμού  του χρόνου των τριών(3) ετών ως πλασματικού, αφού κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται και δεν προκύπτει από πουθενά  στην σχετική διάταξη.

β. Την αιτιολόγηση που  αφορά το ποσοστό εξαγοράς.

γ. Την διαφοροποίηση εξαγοράς των (5) ετων εκστρατείας με την τριετία για τους καταταγέντες εως 30/09/1990, αφου με το ίδιο άρθρο του ίδιου  νόμου  τα πρωτα αναγνωρίζονται χωρίς εισφορά ενώ τα δεύτερα με εισφορά και μάλιστα με 20% ,φυσικα  χωρίς τεκμηρίωση.

Πιστεύω πώς τα επιχειρήματα που επικαλείται ο ΕΦΚΑ εύκολα μπορούν να ανατραπούν με συντονισμό ενεργειών από όλους τους αρμόδιους προς όφελος  των συναδέλφων που καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά  προκειμένου να αναγνωρίσουν τον  χρόνο των τριών ετών ,που κατα τα άλλα δοθηκε ως χρονος  για να βοηθηθούν στελέχη  που με τον ν.3865/2010 τους προστέθηκαν δέκα έτη υπηρεσίας παραπάνω χωρίς κανένα μεταβατικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής .

Ενα  κλασικό παράδειγμα αδικίας είναι οι  ΕΜΘ με κατάταξη ΑΥΓ 1990 και ΣΕΠ 1990 οι οποίοι για (2) η (3)  μηνες δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν  δικαίωμα σύνταξης με   25 ετη την 31 /12/2014 σύμφωνα με τον ν.3865/2010 και τιμωρήθηκαν γιαυτό με (10) επιπλέον έτη υπηρεσίας προκειμένου να θεμελιώσουν  δικαίωμα  σύνταξης .Η τριετία για τους καταταγέντες έως την 31/12/1995 δόθηκε απο τόν νομοθέτη προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν  να κάνουν χρήση και έτσι  να μετριάσουν το πέναλτι των 10 ετών .

Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι όπως τα (5) ετη εκστρατείας που αναγνωρίζεται χωρίς εισφορά έως τώρα   για τους καταταγέντες έως 30/9/1990 θα αναγνωριστεί και η τριετία  τωρα καλούνται (σύμφωνα με την απάντηση ) να πληρώσουν απο  το 2022  ποσά  17.000-24.000 ευρώ.

 Ισως αυτή η ιδιότυπη <<τιμωρία>> δεν εχει αναδειχθεί ποτέ  έως τώρα. Όλα όμως διορθώνονται αρκεί να υπάρχει βούληση.  Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό .

Η απάντηση του ΕΦΚΑ: