Πέφτουν στο τραπέζι οι προτάσεις για τις νέες ελληνικές φρεγάτες-Αυτά είναι τα πλοία που τρομάζουν την Τουρκία



«Φωτιά» έχει πάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις καινούργιες φρεγάτες που ετοιμάζεται να αγοράσει η Ελλάδα. Η χώρα μας για την αγορά των τεσσάρων νέων φρεγατών ζητά ως αντάλλαγμα δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης που να καλύπτουν τις ανάγκες της σε αεράμυνα περιοχής έως ότου κατασκευαστούν τα νέα πλοία.

Εκτός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, στη «μάχη» για τις νέες ελληνικές φρεγάτες παρών έχουν δηλώσει ακόμη οι Ολλανδοί, με ενδιάμεση λύση τις Μ, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο οι Άγγλοι με τις Type 23 όσο και οι Γερμανοί.

Η Γαλλία μοιάζει έτοιμη να «χτυπήσει» την αμερικανική πρόταση προσφέροντας ένα δελεαστικό πακέτο, το οποίο θα αφορά τέσσερις φρεγάτες Belhara αλλά και ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα πλοία την οποία η Αθήνα βάζει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει και να «κλειδώσει» οποιαδήποτε συμφωνία.

Η ανανεωμένη γαλλική πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση στην Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης La Fayette, οι οποίες όμως θα έχουν περάσει από fast track πρόγραμμα αναβάθμισης από το Παρίσι σε Γαλλικά ναυπηγεία. Ο εκσυγχρονισμός τους θα περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν πηγές, την τοποθέτηση εκτοξευτών για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15- ήταν σε κάθε περίπτωση στα σχέδια των Γάλλων για εκσυγχρονισμό- αλλά και συστήματος εγγύς προστασίας CIWS είτε Phalanx είτε RIM όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν όλες οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου.

Να σημειωθεί ότι το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έχει στη διάθεσή του πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette με εκτόπισμα 3800 τόνους, οι οποίες κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 90 και από τότε επιχειρούν συνεχώς. Η πρώτη La Fayette (F710)-έδωσε το όνομά της στην κλάση αυτών των πλοίων-ανέλαβε υπηρεσία το 1996, ενώ η τελευταία Guepratte (F714) το 2001. Πρόταση στην Αθήνα για τις La Fayette είχε γίνει και στο παρελθόν ωστόσο απορρίφθηκε αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ότι ο οπλισμός του πλοίου δεν ήταν επαρκής για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου στο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της ανατολικής Μεσογείου.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί φυσικά ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους δύο φρεγάτες Fremm, όμως το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν δείχνει διατεθειμένο να εγκρίνει τέτοια παραχώρηση αφού τις θεωρεί άκρως απαραίτητες.
 
Ως άλλη εναλλακτική ενδιάμεσης λύσης το Παρίσι φαίνεται να προετοιμάζει προς την Αθήνα τη μόνιμη παρουσία στα Ελληνικά νερά μιας μικρής αρμάδας αποτελούμενης από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο τα οποία θα επιχειρούν μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών.

Όλα αυτά ταυτόχρονα με τη συμφωνία όπως επιθυμούν οι Γάλλοι για πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων ψηφιακών φρεγατών Belhara, δύο από τις οποίες θα έχουν τη Γαλλική διαμόρφωση FDI, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό ενώ το Παρίσι ανάβει το «πράσινο» φως για παραχώρηση μαζί με τις Belhara και των στρατηγικών όπλων Scalp Naval.

Πάντως και ο Αμερικάνοι «βρίσκονται» στο παιχνίδι, για την πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου MMSC, με την Αθήνα όμως να πιέζει τις ΗΠΑ ότι η ενδιάμεση λύση για παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή των δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke. Την Ελληνική θέση επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μία ακόμη φορά στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Geoffrey Pyatt ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη πρόσφατη συνάντησή τους.