Αυξάνεται ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός: «Στρατηγική επιλογή που επιταχύνθηκε λόγω Τουρκίας»H τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φέρνει αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα. Έρχονται προσλήψεις και εξοπλιστικά προγράμματα.
Αποφασισμένη να θωρακίσει τη χώρα με κάθε τρόπο από την Τουρκία, φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν στο Sputnik ότι η επιλογή αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης εντασσόμενη στο πλάνο της τετραετίας, ωστόσο επιταχύνθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 75% την προηγούμενη δεκαετία (2010 έως τα τέλη του 2019) ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης και της αδράνειας και αποφάσισε να επαναφέρει τις δαπάνες στο επίπεδο της δεκαετίας 2000.

Αυξημένος κατά 63% ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ομιλία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 έχει αυξηθεί κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ, στα 5,44 δισ. ευρώ, ή μιλώντας με ποσοστά, κατά 63% σε σχέση με το 2020. Το φετινό ποσό ανήλθε στα 3,35 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του έτους από το ειδικό αποθεματικό, πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού 4,8%, κατά 110 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ. ενώ προανήγγειλε προσλήψεις στον στρατό και ειδικότερα 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παραμένουν ίδιες με το 2020, στα 480 εκατ. ευρώ.

Η στρατιωτική δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας

Στις εξοπλιστικές δαπάνες προσημειώνεται το ποσό των 2,52 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 375% σε σχέση με το 2020. Κατά τη φετινή χρονιά, οι δαπάνες ήταν μόλις στα 520 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται το 2021 κατά 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος για τα γαλλικά μαχητικά Rafale.

Τις επόμενες ημέρες, η σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα, όμως αναφορικά, με το ζήτημα προμήθειας των γαλλικών φρεγατών το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και η ελληνική πλευρά αναμένει μια καλύτερη προσφορά.

«Έπρεπε να είχε ανανεωθεί ο εξοπλισμός την τελευταία δεκαετία»

Η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού φαίνεται ότι προκύπτει από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, σχολιάζει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, διδάκτορας Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είχαμε προβλέψει αυτήν την κλιμάκωση. Άρα μπορεί να πει κάποιος ότι η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα σχετίζεται με την αύξηση του προϋπολογισμού για την Άμυνα. Όμως, τελικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει 10 χρόνια πριν. Αν ανανεωνόταν ο εξοπλισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, οι Τούρκοι δεν θα έβρισκαν παράθυρο εισόδου στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι Τούρκοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να προκαλέσουν, «πατώντας» στην ελληνική χαλάρωση των εξοπλιστικών τα προηγούμενα χρόνια:

«Ένας από τους παράγοντες που έχουν προσμετρήσει για να προχωρήσουν στις προκλητικές κινήσεις γύρω από τα ελληνικά νησιά αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα ήταν σε θέση να επιτελέσουν το καθήκον τους. Κάτι φυσικά που δεν το πέτυχαν, ωστόσο τους δώσαμε το “πάτημα” να προκαλέσουν, αφού χαλαρώσαμε τα εξοπλιστικά. Η “εξοπλιστική ανομβρία” ήταν εγκληματική για μια χώρα που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο γεωπολιτικό χώρο όπου τα προβλήματα δεν λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά διά της ισχύος των όπλων».