Παναγιωτόπουλος: "Πιθανή η απόκτηση ετέρου τύπου επιθετικού ελικοπτέρου"



Έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη δεκαπενταετία

Η ενίσχυση του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων έχει δρομολογηθεί και σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας διαμήνυσε την πιθανή απόκτηση επιθετικού ελικοπτέρου που απέσυραν οι πεζοναύτες των ΗΠΑ.

Καθώς τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ανέβει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και σύντομα "πέφτουν" οι υπογραφές για τα γαλλικά Rafale, αξιολογούνται όλες οι πιθανές επιλογές που αναμένεται να καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των όπλων του Ελληνικού Στρατού.

Οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά.

Ενδεχόμενη απόκτηση και ετέρου τύπου επιθετικού ελικοπτέρου θα επαυξήσει την πολυτυπία, με αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους και τη σημαντική επιβάρυνση του συστήματος συντήρησης και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ απέσυραν το ελικόπτερο "Bell AH-1W" - Μεγάλη ευκαιρία για τους πεζοναύτες μας»

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι:

- Έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη δεκαπενταετία με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά.

- Η Ελλάδα διαθέτει τα επιθετικά ελικόπτερα (Ε/Π)ΑΗ-64Α (Apache) και ΑΗ-64DHA (Apache LONGBOW), τα οποία λόγω της τεχνολογίας που ενσωματώνουν και τις σχεδιαζόμενες επί αυτών αναβαθμίσεις, ικανοποιούν πλήρως τις υφιστάμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις.