Στ. Γκίκας σε Θ. Δρίτσα για την Εκσυγχρονισμό των ΕΔ



Ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 πραγματοποίησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, όπου διεξάγεται η πενταήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με την ψήφισή του.

Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 θα μείνει στην κοινοβουλευτική μνήμη για δύο λόγους: 

Πρώτον, γιατί καταρτίζεται εν μέσω μίας παγκόσμιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Δεύτερον, επειδή βρισκόμαστε σε μία περίοδο «όπου τα Εθνικά θέματα βρίσκονται σε ιδιαίτερη καμπή, η Τουρκία επί πολλούς μήνες αμφισβητεί τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται από τον Μάρτιο σχεδόν συνεχώς σε κατάσταση άμεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας.» 

Υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός αντιμετωπίζει και τα δύο ζητήματα με «εμπεριστατωμένο και δραστικό τρόπο».
Ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι πέρσι στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2020 είχε προτείνει τον τριπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Προϋπολογισμός 2021 επενδύει στην Άμυνα και στην Ασφάλεια της Χώρας και τετραπλασιάζει τις εξοπλιστικές δαπάνες. «Πρόκειται για σωστή και αναγκαία απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε πλάτη και έδωσε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», ο Στέφανος Γκίκας αναρωτήθηκε «ποια πλάτη και ποια προτεραιότητα;». 

Εξήγησε ότι υπάρχουν ερωτήματα ως προς την προτεραιοποίηση των λίγων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού που προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η επιλογή να προτιμηθεί ο εκσυγχρονισμός των παροπλισμένων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ3-Β, αντί να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

«Αυτά τα οποία αναφέρεται Λέτε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν είναι σωστό αυτό, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά Εθνικής υφής ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.