Η Τουρκία αποκάλυψε το νέο θωρακισμένο μη επανδρωμένο σκάφος με στόχο το.. Αιγαίο



Η Τουρκία παρουσίασε την Τρίτη το πρωτότυπο του πρώτου οπλισμένου μη επανδρωμένου σκάφους, με στόχο να επιχειρεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Ο Utku Alanc, Διευθύνων Σύμβουλος της Ares Shipyard, ο οποίος ανέπτυξε το πλοίο το οποιο ονομάστηκε SIDA, μαζί με την Meteksan Defense που εδρεύει στην Άγκυρα, δήλωσε ότι το σκάφος πρόκειται να πλεύσει αργότερα αυτό το μήνα.

Αργότερα τον Μάρτιο θα διεξαχθούν δοκιμές πυροδότησης καθοδηγούμενων πυραύλων που κατασκευάστηκαν από τον Τούρκο κατασκευαστή Roketsan, δήλωσε ο Alanc στο Anadolu Agency.

Το SIDA, το πρώτο σε σειρά μη επανδρωμένων σκαφών ULAQ Ares και Meteksan, διαθέτει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων (249 μίλια) και μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιομέτρων (40 μίλια) ανά ώρα, καθώς και γηγενείς κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και δυνατότητες όρασης ημέρας και νύχτας.

Σχεδιάστηκε κυρίως για να αναπτυχθεί στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα, δήλωσε ο Alanc, προσθέτοντας ότι το όχημα θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει σε αποστολές συγκέντρωσης πληροφοριών.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντάλ Τορούν, αντιπρόεδρος της Meteksan Defense, δήλωσε ότι διαθέτει επίσης ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που επιτρέπει σε όλες τις κινήσεις του να ελέγχονται και να διαχειρίζονται από απόσταση. “Το SIDA κατασκευάστηκε για να είναι ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτή η πλατφόρμα θα είναι επίσης εξοπλισμένη με συστήματα anti-GPS jamming”, πρόσθεσε.